Kinderburgemeester Benthe
Tekst en Foto: Paul Scholten

Kinderburgemeester Benthe

DALFSEN - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Dalfsen voor het schooljaar 2022/2023 is de tienjarige Benthe Dijkman geworden. Zij woont met haar ouders en broertje Stan in Dalfsen.

Na de zomervakantie gaat zij naar groep 7 van “De Buitenspiegel in Ankum. 

Zij heeft de volgende hobby’s: dansen (hiphop bij Studio Ses in De Trefkoele), knutselen, tekenen en paardrijden. Hiphop vindt ze heerlijk om te doen en ze is ook behoorlijk goed, want ze mag met optredens mee doen.

Toen ze “jonger” was hield ze van de muziek van K3, maar nu heeft ze een andere uiterst veelzijdige muzieksmaak. De film “Clifford de Grote Rode Hond” vond Benthe een erg mooie film. Op televisie kijkt zij graag naar Topdoks en op YouTube naar Checkpoint.

Benthe wilde vroeger – samen met haar vriendinnen – ijsverkoper worden, maar nu lijkt het haar fantastisch ”paardrij juf” te zijn.

Toen zij vorig jaar de advertentie voor kinderburgemeester zag, wilde zij al solliciteren, maar toen was zij nog te jong. Dit jaar kon niets en niemand haar meer stoppen en ging ze er volledig voor. 

Door middel van een film die zij samen met haar moeder Ilona maakte, heeft Benthe duidelijk kunnen maken waarom zij graag kinderburgemeester wilde worden. Zij hebben opnames gemaakt op de uitkijktoren, bij de Zwevende kei en op het bloemrijke en natuurlijke voorplein van het gemeentehuis. 

Naast Benthe hebben nog zeven andere kinderen met een filmpje aangegeven dat zij graag kinderburgemeester wilden worden. Allen waren uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Erica van Lente, kinderburgemeester Myla Groenendijk en raadslid Roel Kouwen. 

Voor de volgende drie punten wil Benthe als kinderburgemeester zeker aandacht vragen: stoppen met roken, natuurlijke schoolpleinen en het opruimen van afval.

Zij wil ook graag opkomen voor de belangen van kinderen (basisschoolleeftijd) en hun ideeën/wensen bekend maken bij de gemeente. Kinderen kunnen dit rechtstreeks aan Benthe doen of via het emailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. onder vermelding van kinderburgemeester.

Benthe mag - tijdens een aantal kennismakingsgesprekken in het gemeentehuis - zelf aangeven wat ze leuk vindt om als kinderburgemeester te gaan doen. Ze heeft al enthousiast gemeld erg graag met burgemeester Erica van Lente op pad te gaan naar openingen, huwelijksjubilea en het uitreiken van de koninklijke onderscheidingen.

Na de zomervakantie zal zij in september door burgemeester Erica van Lente in de raadzaal worden beëdigd. De raadzaal zal dan goed gevuld zijn, want naast haar trotse ouders en broertje zullen ook veel anderen (familie, vriendinnen, medeleerlingen) daarbij aanwezig willen zijn.

Meer informatie (bijvoorbeeld wat een kinderburgemeester doet) staat op https://www.dalfsen.nl/kinderburgemeester

Er is ook een landelijke website voor kinderburgemeesters: www.kinderburgemeesters.nl

In de 345 Nederlandse gemeenten zijn 87 kinderburgemeesters en Overijssel (25 gemeenten) telt er slechts vier.

Tekst en foto: Paul Scholten