CDA groeit van 5 naar 6 zetels, Gemeentebelangen levert 1 zetel in maar blijft de grootste

gemeenteraadsverkiezingen

DALFSEN - Niet verwacht en toch gekregen. Het CDA ging woensdagavond van 5 naar 6 zetels ten koste van Gemeentebelangen. De lokale partij wist weliswaar een derde van de kiesgerechtigden in de gemeente Dalfsen voor zich te winnen, maar moest desondanks lijdzaam toezien dat één van de 9 zetels naar de christendemocraten ging. Neemt niet weg dat de partij de grootste blijft en dat past ook in de landelijke trend. Of dat de samenstelling in de raad zal veranderen moet blijken. Een van de denkbare mogelijkheden die voorligt is dat bijvoorbeeld de oppositiepartijen PvdA en ChristenUnie de verbinding zoeken met het CDA om wat in de melk te brokkelen te hebben in de coalitie. 

Voor Bernard Smalbraak van D66 waren de druiven zuur. In eerste instantie leek de partij te groeien van 1 naar 2 zetels, maar naarmate de stemresultaten binnen stroomden werd duidelijk dat de juichstemming ietwat voorbarig was geweest. Met de landelijke tendens in het achterhoofd had lijsttrekker Smalbraak gehoopt op een verdubbeling, maar dat pakte anders uit. Neemt niet weg dat de partij ook de komende vier jaar deel blijft uitmaken van de raad en dat is ondanks de uitslag het enige positieve in het verhaal.  

De VVD behoudt de enige zetel, maar kantje boord was het wel. De partij kreeg minder stemmen dan in 2018 wat voorman Gerrit Jan Veldhuis wijt aan het feit dat de VVD landelijk gezien de wind bepaald niet mee heeft. De PvdA daarentegen had wel de wind in de zeilen en boekte een vol procentpunt winst ten opzichte van 2018 toen de partij een restzetel kreeg toebedeeld en met twee zetels in de raad kwam. Het aantal zetels is niet veranderd, maar zijn hun gewicht inmiddels in goud waard en dat stemt lijsttrekker Leander Broere optimistisch. Dusdanig zelfs dat hij bij voorbaat aangeeft graag aan te schuiven bij de coalitiebesprekingen en niet onder stoelen of banken steekt een wethouderspost te ambiëren. 

De ChristenUnie ging de verkiezingen in met drie zetels en dat blijft ook zo, met dank aan de trouwe achterban en de stabiliteit die de fractie door de jaren heen tentoonspreidt. Van enig opdringen is geen sprake, maar een plek in de coalitie ziet men wel zitten, en zo niet, dan denkt men graag constructief mee hoe de nieuwe Dalfser raad er uit moet komen te zien. 

Het voorkeurstemmenverhaal is nog wel een dingetje. Menigeen is benieuwd hoeveel stemmen Jos Ramaker van Gemeentebelangen toebedeeld heeft gekregen en hoe daar mee om wordt gegaan. Vanwege een conflict met zijn voormalig werkgever gaf Ramaker kort voor de verkiezingen zijn lijsttrekkerschap op, maar bleef desondanks wel op de kieslijst staan. De vraag is wat de nestor van de Dalfser politiek gaat doen. Kiest hij eieren voor zijn geld en verdwijnt hij van het politieke toneel en geeft hij zijn stemmen aan de partij of blijft hij aan? Het derde en minder realistische scenario is dat Ramaker zetelroof pleegt en zelfstandig verder gaat. Volgende week wordt duidelijk welke kant het opgaat. 

62,7 Procent van de kiesgerechtigden kleurde een rondje rood op het stembiljet en dat is 4,5 procent minder dan in 2018.