Vechtdal na de Spits over vluchtelingenactie Oekraïne (met audio)

vechtdal fm

(eigen foto)

 

OVERIJSSEL (door Kelly Zwiers) – De situatie in Oekraïne stond afgelopen week centraal in het radioprogramma Vechtdal na de Spits op Vechtdal FM. In de studio sprak presentator Erik van den Berg met Barbara van Nieuwenhuizen en Bernard Bos van Welkom Dalfsen Oekraïne. In het Vechtdal hebben verschillende kerken de handen ineengeslagen om vluchtelingen te helpen. Inmiddels is het initiatief omarmd door tal van ondernemingen en de gemeente Dalfsen. 

Momenteel wordt het geld voor Welkom Dalfsen Oekraïne overgemaakt naar het diaconie van de kerk, maar letterlijk elke cent komt terecht bij de organisatie, daarover geen misverstand. Bernard Bos: “Omdat het een actie is die de hele gemeente Dalfsen aangaat, zouden we het liefst een neutraal rekeningnummer hebben, maar dat is er nog niet. We hebben een noodfonds in oprichting en dat kan heel snel gaan. Maar voordat we een rekeningnummer hebben zijn we, zo zeggen deskundigen, een maand verder.” Ook mantelzorgbonnen kunnen gedoneerd worden in Dalfsen. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeente. Daarnaast is het mogelijk via internet een anonieme donatie te doen via www.welkomindalfsen.nl

Welkom in Dalfsen geeft ook aan dat geld niet de enige manier is om te steunen. Wat vooral belangrijk is, is dat men bij zichzelf nagaat wat men kan doen. Dit kan variëren van het openstellen van je huis tot het verzorgen van een taal- of muziekles. Barbara en Bernard geven aan dat je hierin een weloverwogen keuze moet maken. “Het kan best zijn dat de rol van gastgezin je niet past", aldus het tweetal als uit een mond. “Accepteer dat jouw gezin er op dat moment niet aan toe is. Het is belangrijk dat je samen zegt: oké dat gaan we doen en anders moet je het niet doen. Het is ook helemaal niet erg als je het niet doet. Beter dat je niet aan het werk gaat, dan dat je aan het werk gaat en het niet gaat lukken en je kinderen komen in de problemen", aldus Barbara. 

Er wordt gezorgd voor een goede screening zodat gastgezin en de vluchtelingen matchen. Gezinnen die zich hebben aangemeld hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor de informatiebijeenkomst op 16 maart in kerkelijk centrum De Overkant in Dalfsen. 

https://www.mixcloud.com/VechtdalFM/vechtdal-na-de-spits-welkom-oekra%C3%AFne-dalfsen-deel-1-9-maart-2022/

deel-1-9-maart-2022/ 

Ook sprak Erik van Berg met Marleen Kragt van kerk De Hoeksteen in IJsselmuiden. Een groep leden reed naar Chem in Polen om daar in eerste instantie negentien vluchtelingen op te halen, maar dat werden er uiteindelijk zessentwintig. De vraag om hulp kwam vanuit Oekraïne zelf, omdat de kerken in IJsselmuiden en Oekraïne al jarenlang veelvuldig samenwerkten. Het merendeel van de vluchtelingen wordt opgevangen in de Pastorie. Om de hulpactie te kunnen blijven continueren is er geld nodig. Doneren kan via https://www.hoeksteenkerk.nl/2022/03/07/vlag-oekraine/.

https://www.mixcloud.com/VechtdalFM/vechtdal-na-de-spits-welkom-oekra%C3%AFne-dalfsen-deel-4-9-maart-2022/