Dertig jaar Vechtdal FM met oud-medewerkers en luisteraars 

vechtdal fm

(eigen foto)

 

NIEUWLEUSEN - Vechtdal FM bestaat dertig jaar en dat is een unicum in omroepland waar lokale omroepen of een stille dood sterven of anoniem opgaan in een streekomroep. Vechtdal FM is echter springlevend. Ooit begonnen als Radio Nieuwleusen, later omgedoopt tot Streekomroep Nieuwleusen, volgde al snel de derde naamswijziging: Vechtdal FM. Zaterdag 12 maart stond volledig in het teken van dertig jaar lokale radio en dat mocht iedereen weten. Van 's ochtends vroeg tot middernacht stonden oud-presentatoren en programmamakers stil bij drie decennia lang radio maken.

De gehele dag waren er programma's uit de periode 1992 tot nu te beluisteren, inclusief de tunes van toen.Tegenwoordig spreken we niet meer van tunes, maar van radiovormgeving. Binnen Vechtdal FM is Marco Hersevoort degene die zich daar mee bezighoudt. Zoals gebruikelijk bij een jubileum werd er teruggeblikt en vooruitgekeken. Oud-programmamaker Eric Beumer stofte voor de gelegenheid zijn jingles van toen af en kroop zaterdagochtend voor de microfoon in de radiostudio en vanuit kulturhus De Spil in Nieuwleusen spraken Jeannet Mulder en programmaleider Herman Odink aansluitend met initiatiefnemer Jelle Bos, voormalig presentatoren en sportverslaggevers, oude en nieuwe bestuursleden en de toenmalig burgemeester van Nieuwleusen: Aat de Jonge. Hij verrichtte in 1992 de opening van de studio op de derde etage van verzorgingshuis De Hulstkampen. Wethouder André Schuurman van Dalfsen en de Ommer burgemeester Hans Vroomen schoven aan om te praten over de rol van de lokale omroep in de samenleving en omdat het er volgende week in politiek opzicht om gaat spannen, werden ook de gemeenteraadsverkiezingen aangestipt. Vechtdal FM stond zaterdag geheel in het teken van het dertigjarig bestaan, een periode die gepaard ging met pieken en dalen. Tot zaterdagavond laat waren er programma's van toen in een eigentijds jasje te horen, gepresenteerd door talenten van toen en nu waaronder Siem Riezebos, de grondlegger van het programma Rocktrax, dat inmiddels 29 jaar steevast op de zaterdagavond wordt gepresenteerd door Nieuwleusenaar Arnold Compagner. 

Dat de lokale omroep ook de kweekvijver is van journalistiek talent, heeft de tijd wel uitgewezen. De naam Simon-Dirk Terpstra zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar als we zeggen RTV Oost, dan begint er wat te dagen. Hij was jarenlang verslaggever en programmamaker bij de regionale omroep, maar begon zijn media-carrière ooit bij Radio Nieuwleusen. Tegenwoordig is hij woordvoerder van de Commissaris van de Koning Andries Heidema. Niet vergeten waar hij vandaan kwam, praatte Simon-Dirk zaterdag voor de microfoon van Vechtdal FM bij met Jeannet en Herman. Een andere naam tot slot: Geertjan Lassche. Hij liep stage bij het Nieuwleusense radiostation en groeide uit tot een succesvol filmmaker (De Boer Die Zou Gaan Emigreren...) en onderzoeksjournalist. Hij deed onder meer onthullingen over de Molukse acties in de jaren zeventig. In 2020 werd hij Journalist van het Jaar voor het bedenken en regisseren van het corona-vlog-magazine Frontberichten, waarin zorgverleners tijdens de eerste corona-golf in 2020 met vlogs verslag doen van de situatie in ziekenhuizen en verpleeghuizen. 

Hoe luister ik naar Vechtdal FM?

Ether: 105.9 FM | 106.3 FM

Online: Website | Tune-In | JUKE