Publiek illegaal muziekfeest bij gemeentehuis bekogelt politie met vuurwerk en flessen

honderden mensen bij het gemeentehuis in dalfsen foto ingezonden

Honderden mensen kwamen af op een illegaal feestje bij het gemeentehuis (ingezonden foto)

 

DALFSEN - Voor een uitzinnige mensenmassa bij het gemeentehuis aan de boorden van de Vecht zongen Henk Wijngaard en het Dalfser duo Harten 10 zich zaterdagavond ruim twee uur lang de longen uit het lijf. Een feestje, maar wel illegaal in de zin van geen vergunning en eenvoudigweg niet toegestaan in deze tijd. Na een zogenoemd noodbevel van de gemeente waaierden de honderden feestgangers, waaronder veel jongeren, uit over het dorp. terwijl ze politie en Mobiele Eenheid bekogelden met lege flessen en vuurwerk. 

Eerder deze week kondigde Martien Ekkelenkamp van Harten 10 op Facebook een schuurfeest aan in de omgeving van Dalfsen. De gemeente Dalfsen stak daar een stokje voor op straffe van een dwangsom. En toen bleef het stil, tot zaterdagavond. ‘Entertainment stil en artiesten bijna twee jaar thuis! Klaar mee. Tuurlijk kennen we mensen die behoorlijk ziek waren van deze griep, maar er moet ook brood op de plank’, aldus de zanger. Vanaf dat moment ontplofte de social media en ging het van mond op oor. De optredens op een vrachtwagentrailer duurde weliswaar slecht enkele uren, maar het feestgedruis zorgde wel voor de nodige onrust in het Waterfront en de omliggende wijken. 

Zanger Henk Wijngaard noemde het optreden een protestactie. "De horeca mocht overdag ook open, wij wilden ook onze stem laten horen. Het was een fantastisch mooi feestje, totdat de ME kwam. Dat was in mijn ogen niet nodig", aldus de 75-jarige Emmenaar tegen RTV Drenthe. Over het cancelen van het schuurfeest liet Martien Ekkelenkamp aan regionaal dagblad De Stentor weten dat een vriendengroep alsnog een muziekfeest op touw wilde zetten, maar dat hij geen namen wil noemen.

Om chaos te voorkomen had de politie alle toegangswegen richting de kern Dalfsen met dienstauto's geblokkeerd. Wie het dorp in wilde, werd gecontroleerd. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. 

“Het is duidelijk dat de rek er uit is in de samenleving. Corona beperkt ons al heel lang", aldus burgemeester Erica van Lente de volgende dag al "Dat iedereen snakt naar een feest, kan ik begrijpen. Maar dat betekent nog niet dat ik dat kan toestaan. Zeker niet als er sprake is van een bewuste oproep om een zeer grote groep mensen samen te laten komen. Toen vervolgens het beeld ontstond dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen en er vrees was voor wanordelijkheden, heb ik een noodbevel gegeven. Gelukkig zijn veel mensen in de loop van de avond al uit eigen beweging vertrokken. Aan het eind van de avond is inzet van de ME nodig geweest. Vandaag (zondag 16 januari, red.) zoek ik contact met omwonenden en ondernemers om te horen hoe zij gisteravond beleefd hebben. En verder staat deze dag in het teken van het in beeld brengen van eventuele schades en het opruimen van de rotzooi", zegt Van Lente die nog nauwelijks kan bevatten dat het publiek zich zo tegen de politie en ME keerde.