BoerBurgerBeweging blij met komst Maurits von Martels 

BoerBurgerBeweging blij met komst Maurits von Martels 

(foto: Twitteraccount Maurits von Martels)

 

HESSUM (DALFSEN) - Na vele tientallen jaren heeft melkveehouder en voormalig Tweede Kamerlid Maurits von Martels maandag het CDA vaarwel gezegd en zich aangesloten bij de BoerBurgerBeweging. Met pijn in hart, maar weloverwogen. Hij stak nooit onder stoelen of banken sympathie te hebben voor de partij van Caroline van der Plas, maar - saillant detail - het was het CDA die het zaadje voor de overstap plantte. Die partij plaatste Von Martels bij de laatste verkiezingen op een onverkiesbare plek wat hij opvatte als een schoffering richting zijn kiezers, voornamelijk uit de agrarische sector. 

De daadwerkelijke beslissing om de overstap te maken werd ingegeven door een recent onderzoek van I&O Research waaruit blijkt dat bij nieuwe verkiezingen slechts 4 procent van de boeren op de christendemocraten zal stemmen, maar vooral het gebrek aan zelfreflectie bij het CDA over het hoe en waarom. “De analyse die ik vanuit het CDA hoorde, sloeg de plank volledig mis. Als de partij zich wil oprichten, dan moet je een goede analyse kunnen maken. Maar nu stelt de partij dat het niet goed heeft kunnen analyseren waarom het de achterban is kwijtgeraakt’’, zegt Von Martels in regionaal dagblad De Stentor. De schamele score van 4 procent wijdt hij ook aan de slechte zichtbaarheid van het CDA tijdens de boerenprotesten op het Haagse Malieveld in 2019. 

Caroline van der Plas is blij met de komst van Maurits von Martels die in 2017 met ruim 21.000 voorkeursstemmen zijn entree maakte in het Haagse en popelde om zijn bijdrage te leveren aan het landbouwdossier. Zijn verkiezingsslogan 'méér boerenverstand in de Tweede Kamer' werd door de partij niet op waarde geschat. Hij kreeg een uitgeklede portefeuille toebedeeld en zag daarmee het landbouwwoordvoerderschap aan zijn neus voorbij gaan. Dat weerhield hem er overigens niet van zich op bepaalde momenten uit te spreken, zoals vorig jaar toen hij zich hardop in de Tweede Kamer afvroeg wie de voermaatregel had verzonnen. Dat werd hem door de partij niet in dank afgenomen. 

Van der Plas heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Maurits von Martels hoog op haar verlanglijstje stond. De reden? Zijn tomeloze inzet in de Tweede Kamer voor burgers, boeren en buitenlui, gecombineerd met een gezonde dosis boerenverstand.  

Wat wordt de rol van Maurits von Martels bij de BoerBurgerBeweging? Te denken valt aan het begeleiden van kandidaten rond de provinciale verkiezingen in 2023 en in een later stadium wellicht een plek op de kieslijst voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.  

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." />

BeantwoordenDoorsturen