Geld voor blik-actie blijkt eindig

DALFSEN – De statiegeldactie voor drankblikjes in Dalfsen nadert zijn einde. De bodem van het geldpotje is in zicht. Zaterdag 7 augustus is de laatste mogelijkheid om blikjes tegen betaling in te leveren bij kringloopwinkel Noggus en Noggus in Dalfsen. In ruil voor dertig stuks ontvangt men per woonadres 5 euro. Wie dat wil kiest voor de verdubbelaar: een tientje winkeltegoed bij de populaire cyclusshop.

Het idee voor de statiegeldactie kwam uit de koker van milieuambtenaar Thijs Mosterman die daarmee de gemeente Dalfsen een jaar voor de landelijke statiegeldheffing op blikjes een primeur bezorgde.

“We wisten dat we de actie een keer moesten afronden, maar dat het zo snel ging is boven verwachting”, vertelt wethouder Andre Schuurman. “Veel inwoners hebben de moeite genomen om duizenden blikjes in te leveren en de vrijwilligers van kringloopwinkel Noggus en Noggus hebben hard gewerkt om het statiegeld te kunnen uitreiken, waarvoor veel dank! We hopen dat we met deze actie hebben bijdragen aan het tegengaan van zwerfafval en dat we daarnaast als duurzame gemeente hebben kunnen laten zien hoe belangrijk het is om grondstoffen te hergebruiken.” 

Na zaterdag kunnen de blikjes gewoon weer in de oranje kliko. Ze worden gerecycled en komen bijvoorbeeld terug als verfblik of koektrommel. Zo kunnen kartonnen verpakkingen als grondstof dienen voor toiletpapier en worden plastic verpakkingen verwerkt tot straatmeubilair of fleecestof.