Toonaangevende Vechtdal-architect Henk Hamhuis overleden

hamhuis de marschHenk Hamhuis in 2020 tijdens het leggen van de eerste steen van appartementencomplex De Marsch in Hardenberg. Als architect en initiatiefnemer stond hij letterlijk aan de basis van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap van De Marsch (foto: Jansen De Jong Bouw)

 

HARDENBERG - Architect Henk Hamhuis, ontwerper van onder meer kerkelijk centrum De Overkant in Dalfsen, het regiokantoor van Rabobank Vaart en Vechtstreek in Hardenberg en het Bostheater in Gramsbergen, is zondag in zijn woonplaats Hardenberg overleden. De aanhanger van de hedendaagse architectuur werd 72 jaar. 

De bouwmeester nam in 1975 Architectenbureau Hamhuis over dat zijn vader Herman in 1963 had opgericht en realiseerde in de regio toonaangevende duurzame en energiezuinige gebouwen, al dan niet voorzien van sedumdaken die regenwater bufferen en kou en warmte weren. Hamhuis en zijn team stonden voor gebouwen ‘die een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van de gebruikers en die inspelen op toekomstige veranderingen’. De met sedum begroeide Dierenkliniek Vechtdal aan de N34 is daarvan een sprekend voorbeeld. Het vijf verdiepingen tellende kantoor van de Rabobank in Hardenberg baarde internationaal opzien. Het is opgetrokken in houtskeletbouw, heeft zonnepanelen op het dak, warmte- en koude-opslag en gaat naadloos op in zowel het ‘cultuurhistorische landschap van Heemse’ als het stedelijke Hardenberg. De nieuwbouw van het Vechtdal College in Dedemsvaart, waarbij de lokalen om de centrale aula zijn gegeroepeerd, komt eveneens uit zijn koker.  

In 2017 ging Henk Hamhuis de samenwerking aan met collega-architect Gerlof van der Veen uit Ommen. Samen opereerden ze vanuit een vestiging aan het Vrijthof in Ommen. In datzelfde jaar richtte Hamhuis namens de Rotaryclub Hardenberg een fonds op waaruit kansarme jongeren in de gemeente een steuntje in de rug kunnen krijgen bij hun persoonlijke ontwikkeling op sportief, educatief of cultureel gebied.

 

de overkant

De Overkant aan het Kerkplein in Dalfsen (foto: Protestantse Gemeente te Dalfsen)