Generale repetitie in de hagelnieuwe studio van Vechtdal TV aan de vooravond van de officiële opening op zaterdag 25 september. Van links naar rechts: Tiny Hoving, Gerard Heerdink, Evert Jan Pasman, Louis Schippers en Gezinus Stegeman (eigen foto)

RTV Vechtdal breidt uit met nieuwe tv-studio

OMMENBurgemeester Hans Vroomen en wethouder Jan Uitslag van respectievelijk Ommen en Dalfsen, verrichtten zaterdag 25 september de officiële opening van de gloednieuwe televisiestudio van RTV Vechtdal in multifunctioneel centrum De Caroussel in Ommen. ‘s Middags was er open huis. Voor vele  mensen een uitgelezen kans om te ervaren wat er zoal komt kijken bij het maken van lokale televisie. Zelf filmen of presenteren? Het kon allemaal. 

Een en ander was live te volgen op het televisiekanaal van Vechtdal TV. Eveneens live waren de verslaggevers van Vechtdal FM. Tussen 10.00 en 13.00 uur spraken zij met genodigden en belangstellenden onder meer over de brug die de lokale omroep kan slaan tussen burger en overheid en tegelijkertijd de waakhond is van de democratie en misstanden aan de kaak stelt.

Aansluitend aan het officiële gedeelte schoven Vroomen en Uitslag aan bij het live uitgezonden ronde tafelgesprek over de functie van de lokale omroep in de samenleving, gepresenteerd door Piet-Cees van der Wel, die dit jaar in de race was voor het Kamerlidmaatschap en in 2017 campagneleider was van Maurits von Martels (CDA) die met een overvloed aan voorkeursstemmen in de Tweede Kamer kwam. Eveneens van de partij waren Mark Visch, directeur van de stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, hoofdredacteur Henk Jan Karsten van RTV Oost, voorzitter Bertus Heuver van FC Ommen, voormalig Tweede Kamerlid Maurits von Martels, Marijke van den Berg (lid van het programmabeleidbepalend orgaan van RTV Vechtdal en docent journalistiek aan Hogeschool Windesheim) en tot slot Roos ter Beek en Tijmen Horstman, beide vrijwilliger bij de lokale omroep.

RTV Vechtdal is de naam van koepelorganisatie van de lokale omroep met  drie pijlers: de radiozenders Vechtdal FM en Vechtdal NL en televisiestation Vechtdal TV. De keuze om de televisiestudio in De Caroussel te realiseren lag voor de hand: een openbaar gebouw waar jong en oud dagelijks gebruik van maken, de ideale plek waar verbinding het sleutelwoord is. De afgelopen maanden hebben de vrijwilligers van de televisietak hard gewerkt om de kale ruimte om te toveren tot een volwaardige televisiestudio waar onder andere actualiteiten- en amusementsprogramma’s kunnen worden gemaakt en in de nabije toekomst zelfs dagelijkse journaals. De weg naar professionalisering, nodig om uit te groeien tot streekomroep, is lang en gaat stapsgewijs. Een nieuwe huisstijl, een vernieuwde website en een scholingsprogramma voor alle vrijwilligers, de ingeslagen koers wordt gezamenlijk bepaald.