Dumbar Biswo Karma

Nepalese zilversmid bij de Wereldwinkel in Ommen

OMMEN - Zaterdag 29 oktober is de start van de Fairtrade week, die duurt tot en met 5 november. Deze zaterdag komt de zilversmid uit Nepal, Dambar Biswo Karma, weer naar de Wereldwinkel in Ommen. Hij demonstreert hoe hij met zijn kennis en vaardigheden zilveren sieraden maakt. Hij maakt ringen, kettingen, armbanden en oorbellen. Deze sieraden zijn allemaal in de Wereldwinkel te koop.

Dambar Biswo Karma is geboren in Nepal, in een gezin in de laagste kaste. Hij kreeg tuberculose en ontmoette een nederlandse toerist die zich zijn lot aantrok. Deze Jos Bus zette terug in Nederland een project op om geld op te halen om de medicijnen te kunnen betalen. Hij herstelde en ook de opleiding tot zilversmid werd betaald door de Nederlander. Dambar was hem zo dankbaar dat hij later zijn zoon naar hem vernoemde; 'Jos'.

_gdr2215.jpg

Inmiddels heeft Dambar een kleine zilverfabriek in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, waar hij op zijn beurt kansarme jongeren in de laagste kaste de kans geeft om het vak te leren. Zo krijgen meerdere families een beter bestaan. Ook zijn zoon Jos heeft zijn opleiding afgerond en werkt samen met andere werknemers in de werkplaats (voorheen Dumbars atelier). Ze krijgen een eerlijk salaris. Regelmatig komt Dambar naar Nederland om sierraden te verkopen. Want rijkere Nepalesen doen geen zaken met mensen in de lage kaste. Alle winst gaat naar Nepal. Niet alleen inversteringen in de zilverfabriek en hun werknemers, maar ook projecten waarbij waterputten worden gerealiseerd, bijvoorbeeld in zijn geboortedorp, en hulp na de aardbeving in 2015.

_gdr2213.jpg

Zaterdag 29 oktober is Dambar samen met zijn zoon in de Wereldwinkel in Ommen om zijn sierraden te verkopen. Ontmoet de zilversmid zelf tussen 12.00-17.00 en ontdek zijn prachtige handgemaakte sierraden.

Wereldwinkel Kerkstraat 10, Ommen

Tekst: Naomi Wichink

Foto's: Wereldwinkel Dalfsen