Keiharde metal in Hardenberg tijdens Harnbarg Metalfest
Metalfeest 2019

Keiharde metal in Hardenberg tijdens Harnbarg Metalfest

Als je aan Hardenberg denkt, is metal misschien niet het eerste wat in je opkomt. Toch heeft Hardenberg wel een eigen metalfestival; Harnbarg Metalfest. Aankomende vrijdag en zaterdag komen metalheads bij elkaar om te genieten van metalmuziek in Gebouw Hoogenweg. Gertie Docter, organisator van het festival, vertelt hoe hij bij het idee kwam om een metalfestival te organiseren in Hardenberg.

“In het verleden had je uitgaansgelegenheid Podium, dat kwam stil te liggen. Er was niet veel livemuziek meer behalve af en toe in de boerderij in de wijk Baalder. Vanuit daar stond het idee en hebben we de eerste editie in 2019 gehouden.”

Internationaal

Op het festival kan je bands verwachten uit Zweden, Italië, Slowakije, Duitsland, België en Nederland. “Vorig jaar waren het alleen bands uit Nederland en België, dit jaar is het veel internationaler”, aldus Docter. Naast bands uit het buitenland, zijn er ook bezoekers uit Duitsland en België. “Als de line-up goed is, komen mensen wel.”

“Iedereen helpt elkaar”

Docter kijkt onder andere uit naar de sfeer die hij omschrijft als gemoedelijk. “Iedereen helpt elkaar. Een goede vriendin zit in een rolstoel, zij wordt door iedereen geholpen als ze ergens niet bij komt of ergens langs moet. Ik kan het omschrijven als één grote vriendengroep. Het is leuk om mensen weer te zien. Het eerste kwartier ben je vooral mensen aan het knuffelen.” Daarnaast benadrukt Docter dat hij ontzettend blij is met de hulp van de vrijwilligers, “Het is geweldig dat er zo veel hulp is, geweldig dat het kan.”

Genieten van de omgeving

Naast muziek, wordt Hardenberg ook een beetje op de kaart gezet volgens Docter. “Er is vrijdag muziek en zaterdag, maar niet in de ochtend. Wij hebben geen camping, de bed and breakfasts zitten vol. Mensen gaan dan tussendoor de omgeving verkennen.” De organisator noemt een voorbeeld van vorig jaar. “We hadden een band geboekt voor de vrijdag, zij zijn een weekend gebleven en maken er nu ook weer een weekend van. Dat is een heel groot compliment.”

Nieuw talent

Op de poster staan namen als Helslave, Fenris en Facing The Madness. Die laatste band is een bijzondere toevoeging aan de line-up. “De band komt uit Hoogeveen en gaat voor het eerst live spelen”, vertelt Docter enthousiast. “We willen bands uit de regio die net begonnen zijn een kans geven.”

Blijven leren

Volgens Docter is het organiseren van een festival een leerproces. “In 2019 was het festival tegelijk met Graspop, dat was niet zo handig, maar daar leer je wel van.” De toekomst? Docter wil dat het festival blijft groeien. Maar eerst deze editie, “Er zijn nog tickets voor deze editie en zaterdag is er een speciale aankondiging. Maar wat dat is, dat kan ik nog niet zeggen.”