Het is iedere winter weer een bekend tafereel wanneer de centrale verwarming flink staat te loeien en de energierekening langzaam ongemakkelijk hoog wordt. Sommige mensen gaan daarom op zoek naar een alternatieve manier om het huis warm en gezellig te krijgen. Een houtkachel kopen kan dan een uitkomst zijn. Het geknetter van het vuur en de gloed die de kamer vult, hebben iets bijzonders. Maar wat voor hout gebruik je eigenlijk het best en hoe voorkom je dat de hele buurt in een wolk van rook verdwijnt?
Begin met licht hout voor het aanmaken
Veel mensen vergeten dat het begin van het vuurtje vaak bepaalt hoe de rest van de avond verloopt. Het is handig om een lichtere houtsoort te gebruiken en niet zomaar een krant in de kachel te proppen. Een paar ecologische aanmaakblokjes en wat vurenhout doen het meestal goed en geven minder rook. Dit licht brandbare hout zorgt er meestal voor dat het zwaardere hout snel op gang komt, zonder dat je met tranende ogen naar een rookwolk zit te staren. Sommige mensen proberen van alles te verbranden, van verfrestjes tot snoeiafval, maar die halen zich vooral problemen op de hals. De geur is verre van prettig en het kan ook nog eens gevaarlijke dampen opleveren.
Hout moet goed gedroogd zijn
Niemand zit te wachten op een stinkende kachel die meer rook dan warmte produceert. Een vochtigheid van onder de 20 procent is het beste. Hout dat net gekapt is, kan gerust een jaar of langer moeten liggen om goed te drogen. Sommige mensen hebben de neiging om toch wat te vroeg te gaan stoken, wat resulteert in rook en frustratie. Het scheelt veel ergernis wanneer je van tevoren even checkt hoe droog het hout is. Er zijn vochtmeters te koop die je daarbij kunnen helpen, maar soms merk je het ook aan het gewicht en de klank wanneer je met een stuk hout tikt. Laat je schoorsteen daarnaast ook jaarlijks schoonmaken door een schoorsteenveger om schoorsteenbrand te voorkomen.
Let op wat je niet in de kachel gooit
Er liggen soms verleidelijke opties voor het grijpen, zoals geverfd hout, plaatmateriaal of sloophout met resten lijm, maar dat is vaak vragen om geuroverlast en een berg extra fijnstof. Sommige mensen denken dat ze hun afval handig kunnen wegwerken in de kachel, maar dat levert vooral vieze rookwolken op. Buurtbewoners zijn daar meestal niet zo blij mee. Het is verstandiger om schoon, onbehandeld hout te gebruiken dat goed is gedroogd. Dat brandt niet alleen prettiger, maar is ook beter voor de kachel zelf.
Waarom een goed vuurtje ook fijn is voor de buren
Mensen hebben allerlei redenen om te stoken. De één doet het voor de knusse sfeer, de ander voor de besparing op de energierekening. In alle gevallen is het prettig wanneer er geen klachten komen van mensen in de straat. Een speksteen houtkachel die op de juiste manier wordt aangemaakt en gevuld met goed droog hout geeft minder rook en geurhinder. Soms loont het om even op de Stookwijzer te kijken of er geen windstil weer is dat alle rook in de omgeving laat hangen. Een beetje sociale overweging kan veel ergernis schelen.