Bernard Schuurman vergezeld van de wethouders Bart Jaspers Faijer en Leo Bongers maakt de eerste officiële vaart met het pontje in Varsen
Foto: Harry Woertink

VARSEN - Met de officiële ingebruikname van het pontje over de Vecht aan de Larinkmars is Ommen een nieuwe recreatieve verbinding rijker. Het zelf te bedienen pontje verbindt fiets- en wandelpaden in de Ommer buurtschap Varsen met de Vilsterseweg op landgoed Vilsteren. Op de plek waar Vecht en Regge samenkomen zorgt een nieuw uitkijktoren “Kansel” bovendien voor een mooie beleving van de omgeving. De toren, gebouwd rondom een oude eikenboom, is bedoeld als rust- en informatiepunt.

De officiële plechtigheid maandagmiddag 30 augustus 2021 was voorbehouden aan de 82-jarige oud Varsenaar Bernard Schuurman, die met de fiets aan de hand de eerste officiële overvaart maakte met de Ommer wethouders Bart Jaspers Faijer en Leo Bongers.

Op de bodem van de rivier trekt een kabel verschillende katrollen aan om het pontje in beweging te zetten. De motor van deze kabel wordt van elektra voorzien. De bediening van het pontje zelf werkt op zonne-energie. waar een druk op een knop voldoende is om fietsers en voetgangers op een onthaastende manier aan de overkant van de Vecht te brengen

De oversteek bevindt zich in de nabijheid van de op 1 juli 2020 geopende “Erve Vechtdal Koesafari”, waar eerder de boerderij van de familie Timmerman was gevestigd. De oude boerderij, schuren en de silo maakten plaats voor een nieuwe woning en horecagebouw met terras voor (fiets)passanten. Meest opvallend op het erf is de ronde stal “The Roundhouse” waar de brandrode Vechtdal runderen onderdak vinden.

De uitkijktoren “Kansel” is onderdeel van het zogenaamde Tientorenplan, waarin allerlei deelprojecten langs de boorden van de Vecht zijn opgenomen. Het project is mede tot stand gekomen op initiatief van Plaatselijk Belang Varsen. Zij wilden graag een uitkijkpunt van waaruit je de samensmelting van de Regge en de Vecht kunt zien en volop van de omgeving kunt genieten. In overleg met ontwerper en bouwer Roel Westerman uit Rheezerveen is men tot dit ontwerp gekomen. Het ontwerp is geïnspireerd op een kansel: een gestoelte waarvan bovenaf een ruimte is te overzien. Kenmerkend voor de bouwwijze van een spreekgestoelte is de wenteltrap. Deze kansel is geïnspireerd op de traditionele uitgangspunten van een spreekgestoelte maar is bedoeld als een luister gestoelte. Een plek waar bezoekers toehoorders kunnen zijn in een landschap dat spreekt.

Bij de uitkijktoren bevindt zich ook het cultuurhistorisch monument van Varsen. Het ligt enigszins verstopt in het landschap, enkel gemarkeerd met enkele uitstekende houten palen. En anderzijds vanaf het monument de mooiste blikken over het omringende landschap garandeert. In Varsen zijn opgravingen gedaan en uit historisch onderzoek is opgemaakt dat hier duizenden jaren geleden een ‘Trechterbeeker volk’ woonde. Op deze locatie in Varsen hadden ze echter hun voornaamste kenmerk gebouwd: woonhuizen die voor het eerst in de geschiedenis van Nederland verschillende generaties na elkaar huisvesten. Dit feit is aangegrepen om twee van deze historische grondplannen van de huizen gestileerd neer te leggen.

Voor Plaatselijk Belang is de opening van het fietspontje en uitzichtpunt de afronding van een lang lopend proces van het aantrekkelijk maken van een mooi Varsen dat in 2005 werd gestart. De verschillende afgeronde projecten, waaronder de aanleg van een nieuwe brink met zitbankjes en een vleermuizenhotel, de doortrekking van het bestaande fietspad Larinkmars en de komst van een Koesafari worden gezien als een verrijking van het gebied.