OMMEN - “Man, wat rijdt die jeugd hard. Ze maken het me lastig”, lacht Jeroen Dubbeldam, die op CSI Ommen niet aan de tijd wist te komen van Bas Moerings. Met 0,44 seconden achterstand werd hij tweede in de 1.50m Redder Transport Prijs op vrijdagavond. In deze tweede rankingproef van het weekend moest er hard gereden worden om een prijs mee te pakken.

‘Nog hoger bouwen geen optie’

Van de 61 deelnemers sprongen er 24 foutloos in dit 1.50m springen en kwamen er 20 terug voor de barrage. “De kwaliteit ligt zo hoog tegenwoordig. Het is moeilijk voor de parcoursbouwer om er een goede schifting in te krijgen”, vertelt Jeroen Dubbeldam, olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen. “Kijk maar naar de landenwedstrijd in Aken gisteren, zoveel paarden die er foutloos erover springen. Of de landenwedstrijd van Rotterdam, dat parcours heb ik nog gelopen. Echt een dikke proef. Wat moet een parcoursbouwer nog doen? Nog hoger bouwen is ook geen optie. Er zijn tegenwoordig heel veel ruiters en paarden die een dikke proef kunnen springen. Dat zie je hier in Ommen ook.”

Ruim 7.000 voor Moerings

Jeroen Dubbeldam kwam zowat in ‘ademnood’, grapt hij, om Bas Moerings van de eerste prijs van ruim 7.000 euro af te houden. De Brabander was gisteren al de beste Nederlander in het 1.50m met een derde prijs met Ipsthar en was nu niet te kloppen met zijn negenjarige Kivinia (I’m Special de Muze), ook al uit eigen fokkerij. Hij kent de schimmelmerrie als z’n broekzak. Dubbeldam is veel korter de ruiter van Trezeguet (Turmalin), al kent hij deze elfjarige ruin al wel heel lang.

“Ik kocht hem als vijfjarige samen met Annelies in Zweden. Ik was daar een paar jaar jury/testruiter op Flyinge en daar spotte ik hem. Als zesjarige verkochten we hem aan onze klant Luisa Bahrs uit Duitsland. Ze reed ermee op 1.35m niveau, maar zit nu bij haar vader in de zaak en is gestopt met rijden. Ze zei: ‘Ga mijn paarden maar rijden en kijk maar wat erin zit en of je wil verkopen of niet’”, vertelt Dubbeldam.

Goeddoener

Het traject begon vier maanden geleden via landelijke concoursen naar internationale wedstrijden en al snel klom Trezeguet op naar 1.55m niveau met tussendoor hoge klasseringen. “Echt een leuk paard. Ik weet ook niet waar het eindigt. Alles wat ik van hem vraag, beantwoordt hij positief. Een goeddoener is het. Hier in Ommen wilde ik me natuurlijk niet laten kennen en hebben we geprobeerd te winnen. Het is supermooi hier, met wel tien rijen dik mensen langs de kant ”, is Jeroen Dubbeldam enthousiast. Naast zelf deelnemen, coacht hij meerdere leerlingen, waaronder de Ier Daniel Coyle die met zijn toppaard bezig is aan de laatste voorbereiding op de Olympische Spelen en zondagmiddag te zien is in de 1.55m Grote Prijs.

Puissance over 2.05m

Het was vrijdagavond nog lang gezellig op het terrein van de familie Schuttert. Het spectaculaire Puissance springen werd gewonnen door Alexander Butler uit Ierland. Zijn paard Pico sprong als enige foutloos over de muur van 2.05m en won daarmee 4.000 euro. Stijn Roelink en Conan Wright deelden de tweede prijs, elk 2.000 euro.

De overige rubriekswinnaars op vrijdag waren: Dennis van den Brink met Jignipes Eickenrode (1.45m Boehringer Ingelheim Prijs), Elize van de Mheen met Q Verdi (1.35m Roelofsen Horse Trucks Prijs) en Marit Hoekstra met Specialist (1.20m De Zeeuwse Verzekeringen Prijs).

Zaterdag

CSI Ommen vervolgt op zaterdag met vier internationale springrubrieken en de Schuttert Sport Horse Sales op zaterdagavond. Het jachtspringen met muziek belooft daarna weer een spektakel te worden. De toegang is gratis.

 

 

thumbnail 1.50m winnaar bas moerings met kivinia. foto fototrailerthumbnail jeroen dubbeldam met trezeguet. foto fototrailer