Foto: Bennink fotografie

BALKBRUG - De Wheem is het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel in het Reestdal. Het is een startpunt van wandelingen in het Reestdal en er zijn regelmatig educatieve activiteiten voor kinderen. De Wheem behoort tot het beschermd dorpsgezicht Oud Avereest en is een rijksmonument van ruim 200 jaar oud. Dit monumentale pand is toe aan een nieuwe impuls.

Landschap Overijssel zoekt een enthousiaste ondernemer die een nieuwe impuls wil geven aan De Wheem passend bij het Reestdal. Landschap Overijssel heeft de ambitie om in de toekomst nog een deel van De Wheem te blijven gebruiken, deels als kantoor en deels als startpunt voor wandelingen. Dit geheel in overleg met de toekomstige ondernemer en passend bij de bedrijfsvoering.

De Wheem, het omliggende erf, de naastgelegen schuren en de omringende gronden zijn een prachtige weergave van hoe het Reestdal er ooit uit heeft gezien. Er zijn veel historische elementen behouden gebleven. Zowel aan het pand als op het erf. Landschap Overijssel zoekt een bedrijfsmatige invulling die hierop aansluit; kleinschalig en met duurzaam ondernemerschap en een bescherming van de natuur en landschapswaarden.

Bestemming

De huidige bestemming van De Wheem is maatschappelijk, waardoor kleinschalige zorg mogelijk is zoals dagbesteding met een werkruimte. De gemeente Hardenberg heeft in 2021 een principe-uitspraak gedaan voor medewerking aan een restaurant met terras.

Hier is dan wel een wijziging van het omgevingsplan voor nodig. Landschap Overijssel staat ook open voor andere bedrijfsmatige exploitatie die aansluit bij de omgeving.

Er is een beeldkwaliteitsplan beschikbaar waarin de eisen voor het gebouw en het erf gedetailleerd beschreven zijn. Wie het beeldkwaliteitsplan wil inzien, vragen heeft, of een plan, neem contact op met projectleider Bettine Baas: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Landschap Overijssel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Bron: Persbericht Landschap Overijssel