©Vladimir Fotografie.

OMMEN – Zin in een wandeling met daarna een lekkere lunch? Ga op dinsdag 28 mei mee 'Opzoek naar de kudde' en ontmoet de herderin met haar schaapskudde. De wandeling organiseert Landschap Overijssel in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch. Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is. Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Je gaat opzoek naar de kudde en als je deze eenmaal hebt gevonden kan de herderin je alles vertellen over de schapen, het begrazingsbeheer en de avonturen die ze meemaakt met de kudde en haar honden. Na de wandeling staat een smaakvolle lunch klaar. We wandelen ongeveer 2,5 uur.

Lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Arrangement met lunch

Om 09.30 uur ontvangst met koffie/cappuccino/thee en een plak huisgemaakte boscake. Daarna ga je op pad met een natuurgids en bij terugkomst staat er een smaakvolle lunch, bestaande uit een kop verse soep van de dag, focaccia tosti met ham, kaas, tomatensalsa en salade klaar. En één drankje naar keuze. Je kunt kiezen uit diverse frisdranken, koffie/thee, ranja of een sapje. Kinderen kunnen kiezen uit American pancakes met stroop en poedersuiker of een tosti ham/kaas. Donateurs betalen op vertoon van de donateurspas voor de wandeling met lunch € 19,50 p.p en voor kinderen tot en met 12 jaar € 12,50 p.p. Niet-leden betalen voor de wandeling met lunch € 24,50 p.p. en kinderen € 15,50 p.p. Uiteraard is het ook mogelijk om mee te wandelen zonder arrangement, de wandeling start dan om 10.00 uur.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

  • Bron: Persbericht Landschap Overijssel