Vechtdal TV - Boekstart

Een warme sfeer met BoekStart

DALFSEN - Janny en Hilly organiseren samen BoekStart in de Bibliotheek in Dalfsen. Zij kiezen samen een thema dat kleine kinderen aanspreekt, zoeken daar boeken, leuke spullen en liedjes met instrumenten bij en dan kan BoekStart beginnen.

BoekStart voorlezers Hilly Schepers en Janny de Groot.

Samen organiseren Janny en Hilly al zeven jaar de BoekStart ochtenden in de Trefkoele+. Behalve tijdens de corona-lockdown, toen vond BoekStart online plaats. Janny heeft altijd als peuter juf gewerkt en het omgaan met kinderen vindt zij prachtig. Hilly heeft nooit met kinderen gewerkt, maar vindt het fijn om vrijwilligerswerk te doen. Eerder werkte ze bij de VoorleesExpress en bij slachtofferhulp. “Maar met kinderen werken is gewoon heel erg leuk.”

Tijdens de ochtenden begint Janny meestal met een groter verhaal waarna Hilly een kleiner boekje voorleest met wat meer interactie. De boekjes die ze gebruiken zijn in de Bibliotheek te leen, zodat ouders en opa’s en oma’s ze ook thuis nog kunnen lezen.

De opkomst is heel verschillend, vertelt Hilly. “Soms zijn er dertig ouders en hun kinderen of opa’s en oma’s, soms ook vijftien. Veel moeders zie je vaak terug. De kinderen kennen je.”

De kracht van de herhaling

Kinderen vinden een terugkerend patroon, dus met steeds dezelfde onderdelen zoals het welkomstliedje, geweldig, aldus Janny. Zij vertelt ook dat er allerlei verschillende mensen op af komen, zo was er bijvoorbeeld een kindje met dove ouders dat thuis bijna geen taal hoort, of buitenlandse kindjes. “Het is een divers en leuk gezelschap, er komt van alles op af.”

Niet te lang, niet te moeilijk

Zowel Janny als Hilly zijn erg enthousiast over de BoekStart ochtenden die zij organiseren. “Inspelen op de belevenis van het kind is daarbij erg belangrijk, de kinderen zijn zo klein, dus we maken het niet te lang en te moeilijk. En we kiezen iets dat heel herkenbaar is zoals een seizoen of een emotie zoals ‘boos of blij’ zijn.” Ze proberen altijd een warme en gezellige sfeer te creëren, door het thema en de interactie. “Een hilarisch boek was ‘ik zoen je’, dat vonden de kinderen geweldig,” reageert Hilly.

Op de vraag wat hun eigen favoriete voorleesboek is, zegt Hilly “Pluk van de Pettenflet, alleen dat is eigenlijk niet geschikt voor BoekStart omdat de kinderen te jong zijn. Dikkie Dik doet het altijd goed.”

Boekstart vindt vanaf september 2021 elke eerste woensdag van de maand plaats in de Bibliotheek in Dalfsen en Nieuwleusen. In Lemelerveld is BoekStart op elke eerste donderdag van de maand. Het begint om 10 uur. Je kunt gewoon naar binnen lopen en aansluiten.

Voorlezen is niet alleen een fijn moment samen, het is ook nog eens heel goed voor de taalontwikkeling van je kind. Doe mee met BoekStart Dalfsen en maak kennis met leuke boekjes voor je baby, dreumes en peuter.