Tekst en Foto's: Harry Woertink

VILSTEREN – In het Landgoedcentrum in Vilsteren is zaterdag een expositie geopend van beeldend kunstenaar Eric Schutte uit Ommen. Het gaat om schilderijen die gemaakt zijn van Vilsterse plekjes. In de hooiberg tegenover het Landgoedcentrum is ook een door Schutte geschilderd panorama te zien van de zogenaamde Kurketrekker in Vilsteren, één van de mooiste plekjes in het kerkdorp .

Veelzijdig

Schutte is een veelzijdig kunstenaar. Zijn werk is en was te zien op verschillende plaatsen. Eric heeft zijn jeugd doorgebracht in Giethmen en woont in Ommen. De beeldend kunstenaar is leraar creatieve vakken, zoals beeldende kunst, tekenen en schilderen, op een middelbare school in Hardenberg en doceert in de examenklassen van HAVO en VWO. Hij heeft een afgemaakte studie aan de kunstacademie in Zwolle, het huidige Artez.

Schutte werkt veel vanuit opdracht. Het ijzeren Kalf in buurtschap Arriën is van de sculpturen van zijn hand, net als de vogelkijkhut in het natuurgebied de Ommermars. Voor zijn kunstwerken struint Schutte door het landschap op zoek naar het ideale plekje om het vervolgens op doek vast te leggen.

Puzzelstuk uit het landschap

Eric kan verdwijnen in wat op het doek terechtkomt als een puzzelstuk uit dat landschap. Hij laat het doek in het landschap staan en het gaat er volledig in op. Eric heeft veel op met de streek en de taal. “Zeker een inspiratiebron. De eenvoud. De nuchterheid. Als ik zeg ik ben de kunstenaar van het gevalletje oud ijzer op de Brink, word ik gecorrigeerd met je bedoelt toch het kunstwerk. Maar als ik zeg ik ben de kunstenaar van het kalf op de Brink, hoor ik ze zeggen: o, je bedoelt dat oud ijzer op de Brink”, aldus Eric Schutte over de nuchterheid van de inwoners van deze omgeving.

Landgoedcentrum Vilsteren

Het Landgoedcentrum is gevestigd in een oude boerderij (Erve Borrink) midden in het dorp naast de kerk. De ingang zit aan de achterkant aan de Borrinkdijk. De openingstijden zijn: in juni, juli, augustus en september op zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.