Foto Johan Poffers

Door Bart Nijstad

REGIO - Het gaat niet goed met onze Nationale Vogel. De Grutto wordt met uitsterven bedreigd. Johan Poffers merkte al op dat er weinig grutto's in de weide omgeving broeden en de mooie roep is weinig meer te horen. 

Kwamen er een aantal jaren geleden nog 250.000 grutto's naar ons land. Nu zijn er het er nog geen 50.000. Ze komen uit Afrika en zijn hier maar een paar maanden per jaar. Ze seksen hier en leggen eieren in een weiland. Ze worden ongeveer 10 tot 11 jaar , maar er zijn ook al grutto's van 30 jaar waar genomen. Waarom gaat het zo slecht? Er is minder voedsel voor de jongen. De graslanden zijn droger en er zijn minder bloemen. . De biodiversiteit neemt af. Gras is voor de koeien en die geven melk. Door de tractors, die over het land rijden, gaan de wormen ook naar beneden. De oude grutto's kunnen met het lange snavel er dus moeilijk bijkomen. De jonge grutto's kunnen met hun kleine snavels er al helemaal niet bijkomen en zijn afhankelijk van insecten die op de bloemen afkomen. Maar als die bloemen er niet meer zijn is er voor de kleine steltlopers ook geen voedsel meer. 

Er zal dus wat moeten gebeuren, want van alle grutto's in Noord West Europa broeden er 85% in ons land Natuurorganisaties willen dat de regering in actie komt. Want niet alleen minder voedsel is een probleem. Grutto's hebben lange stelten om door het gras te lopen. Als er vroeg gemaaid wordt, dan zijn ze kwetsbaarder voor vossen, roofvogels zoals de buizerd en kiekendief. Er moet wat gebeuren anders is het einde verhaal van de mooie grutto.

Foto: Johan Poffers