Archemermaten officieel  geopend

ARCHEM - Ze zijn lang bezig geweest, maar de Archemermaten is officieel geopend. In het gebied Archemermaten is de (nood)stuw Archem vervangen door een definitieve stuw met vaste drempel en nieuwe vistrap. Ook is het natuurgebied Velderberg uitgebreid voor natuur- en waterdoelen. Met dit project werken ze aan goed waterbeheer voor landbouw en natuur. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Een wandeltocht of een ritje op de fiets is zeker de moeite waard.

Met dit project versterken ze de kwaliteit van het gebied Reggedal, waarbij ook invulling is gegeven aan de recreatieve beleving. Het rondje Regge in het gebied Archemermaten – Hancate is er een stuk mooier op geworden. Door de aanleg van de nieuwe stuw Archem is daar langs de Regge een prachtige route ontstaan voor fietsers en wandelaars. Ook werd een 1,2 kilometer lange vistrap aangelegd.

Verdroogd

De nieuwe stuw was nodig om te voorkomen dat het achterliggende gebied in droge periodes verder verdroogd. Dit gebied bestaat namelijk uit een Natura2000 gebied Archemermaten en een agrarisch gebied. Beide hebben behoefte aan een goed waterpeil.

Feestelijke opening

Op woensdag 29 maart werd dit feestelijk gevierd samen met inwoners uit het gebied en diverse organisaties bij de Reggestee. Samen met de deelnemers van de opening werd gefietst naar de stuw Archem. Naast het onthullen van prachtige kunstwerken werd er getoast op de nieuwe stuw.