School Vilsteren

VILSTEREN - Sinds vorig jaar mei krijgen Oekraïense kinderen les in een schoolgebouw in Vilsteren. De leerlingen blijven in ieder geval tot de zomer lessen volgen in het schoolgebouw. Momenteel worden er gesprekken gepland over de toekomst van het onderwijs van de Oekraïense leerlingen. 

Dat het goed gaat op de school in Vilsteren blijkt ook uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie. ‘Het is prachtig om te zien hoe goed onderwijs perfect samenkomt met werken vanuit het hart’, constateert de Inspectie. ‘Er heerst een warme, veilige sfeer. De manier waarop Catent, gemeente Dalfsen en alle andere betrokkenen dit als hun gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben opgepakt is heel bijzonder te noemen. Bloedmooi!’

Verschillen in onderwijs

Het onderwijs in Oekraïne ziet er anders uit dan het onderwijs hier in Nederland volgens Schoolleider Ellen van den Hoven: ‘’In Nederland zijn we naast kennisoverdracht, meer gericht op het sociale aspect; het samenwerken, in Oekraïne draait het vooral om de kennisoverdracht van de leraar.’’

Kansen

Sinds mei vorig jaar is in het leegstaande basisschoolgebouw in Vilsteren de tijdelijke Oekraïne School gevestigd. Zo’n zestig Oekraïense kinderen van 4 tot 12 jaar volgen hier lessen. De school in Vilsteren bood tot begin juli 2021 onderdak aan basisschool Het Natuurrijk. De enige school in het dorp Vilsteren moest noodgedwongen sluiten omdat het aantal leerlingen onder de landelijke norm van leerlingen viel.

De leerlingen die nu lessen volgen in het gebouw, zijn afkomstig van de tijdelijke opvanglocatie op Vechtdalcamping Het Tolhuis en van verschillende gastgezinnen. ‘’Deze kinderen gunnen we natuurlijk een mooie kans, ze kunnen weer kind zijn en zich ontwikkelen’’, zegt Van den Hoven.

Belang van het kind

Onderwijswethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen is blij dat het gelukt is om de school te kunnen gebruiken voor Oekraïense kinderen. "De grijns op de gezichten van de kinderen wanneer ze uit het busje komen wanneer ze de juf en tolk zien, terwijl ze ‘goedemorgen’ zeggen, dat maakt me heel blij." Volgens Uitslag staat het belang van het kind voorop.

Uitslag zag bij de kleuters een Oekraïense moeder, die vrijwilliger is bij de school. In Oekraïne had zij een heel ander beroep. "Het zag er zo natuurlijk uit, hoe ze zich over de kleuters ontfermde, dat is mooi om te zien", zegt de wethouder.

Nederlandse taal

De kinderen zijn verdeeld in drie groepen: de onder- midden- en bovenbouw. De lessen bestaan onder andere uit burgerschap, wereldoriëntatie, Nederlands en rekenen. ‘’Met als doel, wanneer ze goed de Nederlandse taal spreken, dat ze door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs’’, zegt Van den Hoven.

In het land wordt de scholing van Oekraïense vluchtelingen op verschillende manieren opgelost. In Vilsteren is er vorig jaar bewust voor gekozen om de leerlingen niet op bestaande scholen te plaatsen.

De Oekraïense school blijft sowieso nog bestaan tot de zomer. Hoe het er daarna uit gaat zien is nog niet helemaal zeker. ‘’De gesprekken met de gemeente en de schoolbesturen in de gemeente worden gepland’’, zegt de schoolleider. Van den Hoven merkt ook op dat er sinds de start meer kinderen zijn bijgekomen, dan dat er weg zijn gegaan.