Boerderijnaambord Erve Heerink geplaatst

LEMELERVELD - Het bord voor de boerderij Erve Heerink is recent geplaatst. De boerderij en het bord staan op een opvallende plek binnen de bebouwde kom van ons dorp: het is Vilstersedijk 1, aan het kanaal, recht tegenover Ten Broeke makelaardij.

Deze boerderij uit 1857 behoort, met enkele andere boerderijen aan de noordkant van het kanaal, tot één van de eerste boerderijen die in dit deel van Dalmsholte zijn gebouwd. Dalmsholte bestond tot ongeveer 1850 namelijk alleen nog maar uit woeste grond, vooral heide en moeras. Met de aanleg van de kanalen omstreeks 1855 werd het interessant om dit gebied te gaan ontginnen.

Deze boerderij is gebouwd op wat eerst een gigantische kavel heide was, in het bezit van de Marke van Dalmsholte. De Marke van Dalmsholte was eigendom van de daaromheen liggende marken, en werd verdeeld onder die marken en kwam zodoende in handen van de Marke van Rechteren-Millegen. Op een stuk grond van 165 m² werd wat later de boerderij gebouwd door Herman van Sonsbeek uit Zwolle.

Via 4 andere eigenaren is de boerderij daarna in 1911 verkocht aan de familie Groote Bromhaar, en in 1975 kwam het in handen van de familie Heerink. Het is kleinzoon Jan die er nu nog met veel plezier woont met zijn vrouw Mariska.

Het fotomoment was natuurlijk een mooie gelegenheid om ook 2 andere kleinzonen van opa Heerink die er “toevallig” waren, Hans en Henk, op de foto te laten zetten (door Mariska).

Er zijn QR-codes te vinden op Sukerbiet. Die zijn te vinden door in het zoekscherm “QR-“ te typen. Deze QR-codes zullen waarschijnlijk een keer worden opgenomen in wandel- en fietsroutes in en om Lemelerveld.

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met: Henk Heerink (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.),

En voor foto’s met de fotograaf: Hans Heerink (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Via Sukerbiet.nl