'Unieke' Ommer stellingmolen krijgt zaagmechanisme terug
Ommer zaagmolen

'Unieke' Ommer stellingmolen krijgt zaagmechanisme terug

OMMEN - Hij zaagt al decennialang geen hout meer, Molen Den Oord in Ommen. Maar nu liggen er plannen om dat weer mogelijk te maken. De Ommer stellingmolen uit 1824 is een unieke molen als enige zeskantige zaagmolen van Nederland.

De molen zaagde hout voor een timmerbedrijf. Door economische redenen, aan het einde van achttiende eeuw, werd de molen verbouwd tot korenmolen. Zagen leverde te weinig winst op.

Werk aan de winkel

Bij de restauratie in de jaren zestig werd het zaagmechanisme verwijderd. Nu willen vrijwilligers van De Stichting Ommer Molens dat de molen weer gaat zagen. "We willen de molen zijn oude functie teruggeven", zegt Luuk Vogelzang, zelf molenaar en lid van de werkgroep Restauratie Molen Den Oord.

Om het zagen in de molen weer mogelijk te maken, moet er nog een hoop gebeuren. Zo moet de vloer onderin de molen met een meter verhoogd worden. Daarnaast moeten de zagen aan de bovenkant van de onderste verdieping worden aangebracht. Enkel de restanten van het zaagmechanisme zijn nog te zien. Het project wordt gefinancierd door het Rijk. Kosten? Ongeveer drie ton.

Uniek exemplaar

Enkele jaren geleden werd in de Zaanstreek een soortgelijke molen gebouwd, omdat men daar dacht dat dit type molen niet meer in Nederland te vinden was. "Ze vergaten dat er eentje in Ommen stond, die hier gebouwd is, en hier ook gezaagd heeft. Een uniek stukje erfgoed", zegt Vogelzang.

Vogelzang is nog aan het zoeken naar zagers en een molenaar. In januari wil de werkgroep starten met een speciale opleiding voor het zagen in de molen.

De molen moet in de zomer van 2024 weer gaan zagen en draaien. Maar dan moet er natuurlijk wel wind zijn.