Foto: RTV Oost

SCHUINESLOOT - In een voormalige school in Schuinesloot is geprobeerd brand te stichten. Gisteren werd er ook een deur geforceerd. De gemeente wil er binnenkort zeventig Oekraïense vluchtelingen opvangen, verschillende inwoners uit Schuinesloot zijn daar fel tegen. 

In het gebouw is volgens een woordvoerder van de gemeente 'op meerdere plekken geprobeerd brand te stichten'. De gemeente wil er nu verder niets over kwijt, er komt later een reactie van de burgemeester. 

"Slapeloze nachten, allemaal onrust rondom het huis", zegt Karel Hilberdink op Facebook. Zijn huis grenst vlak aan het voormalige schoolgebouw, waar afgelopen maandag tientallen mensen protesteerden met trekkers en omgekeerde vlaggen.

Brandbom

Die nacht is een brandbom door de ruit gegooid. Gisternacht was het opnieuw raak, toen de deur van het pand geforceerd is. Volgens buurtbewoners is toen opnieuw geprobeerd brand te stichten. Vanmiddag heeft de gemeente hekken laten plaatsen, nadat Hilberdink naar eigen zeggen drie dagen vergeefs had geprobeerd in contact te komen. "Ik ben boos, teleurgesteld en voel me niet veilig", zegt de vader van vier kinderen, van wie de jongste zes weken geleden is geboren.

Een maand geleden werd de opvang aangekondigd. Diezelfde avond werd er nog een spoedbijeenkomst gehouden. Uit een enquête van Streekbelang De Belt / Schuinesloot zou blijken dat driekwart van de inwoners tegen de opvang is.

De opvang is naast de huidige school in Schuinesloot. Ouders zijn daar bezorgd over. Ook overweegt een omwonende naar eigen zeggen te verhuizen als de opvang in gebruik is genomen.