Basisschool Oud Avereest haalt kracht uit kleinschaligheid

Basisschool Oud Avereest haalt kracht uit kleinschaligheid

Door Gerjo Stegeman

OUD AVEREEST – Basisschool Oud Avereest is volop in ontwikkeling. Zo onderscheidt men zich van andere scholen door het geven van buitenlessen, maar heeft de school ook al een aantal jaren een combinatiegroep 1/2/3. Een schot in de roos, waarmee de school de kracht van kleinschaligheid laat zien.

“We werken nu voor het vijfde jaar met een combinatiegroep 1/2/3 en de ervaringen zijn alleen maar positief”, vertelt leerkracht Marijke Hof. “Ik heb zelf ook jaren gewerkt met een groep 3/4/5 en zie een groot verschil. De kinderen zijn enorm enthousiast en gemotiveerd. Dat komt vooral omdat er nog voldoende tijd en ruimte is om te spelen als ze hun werk af hebben”.

“De stap naar groep 3 wordt hierdoor minder groot”, vult leerkrachtondersteuner Simone Prins aan. “Naast het leren lezen, schrijven en rekenen in de methode is er ook nog steeds ruimte om te spelen in de hoeken. Je ziet dat het heel verrijkend werkt voor de jongste kinderen in groep 1 en 2. De kinderen van groep 3 zorgen er bijvoorbeeld voor dat het spel in de hoeken op een hoger niveau wordt getild. We zien dat bijvoorbeeld terug bij het vergroten van de woordenschat.”

Uitdagend

Deze manier van manier van werken vergt wel een andere manier van lesgeven en dat maakt het juist ook zo uitdagend aldus Marijke. “We starten de ochtend altijd met alle kinderen samen. Een voorbeeld van een lesactiviteit is de lettersoep. We bieden dan klanken en rijmpjes aan op een bewegende manier. We activeren hiermee de voorkennis van de kinderen uit groep 3, terwijl het voor groep 1 en 2 vooral een beweegactiviteit is, waarbij ze ook onbewust bezig zijn met de klanken en rijmpjes.”

Door de inzet van een leerkrachtondersteuner staat de leerkracht er niet alleen voor. Simone: “We vullen elkaar goed aan. Ik neem vooral de doelen van groep 1 en 2 op mij, zodat Marijke zich kan focussen op de instructie van groep 3. Doordat we zo goed op elkaar ingespeeld zijn, kunnen we optimaal tegemoet komen aan de leerbehoeftes van elk kind. Het past binnen de sfeer die er heerst op obs Oud Avereest. We hebben een goed samenwerkend team, dat voor elkaar en de kinderen staat”, besluit Simone.