Foto: Vincent Corjanus
Pepernoten

Hardenberg - De goedheiligman ligt nog op het strand in Spanje van de zoete zomerzon te genieten, terwijl ook Nederland zich aan Spaanse temperaturen waagt. Dat weerhoudt een aantal supermarkten in onze provincie er niet van om de pepernoten halverwege juli al in de schappen te leggen.

Zoals in Hardenberg. Niet iedereen is daar blij met de zoete decemberversnaperingen tijdens het hitteplan. "Het verpest voor mij de hele sinterklaassfeer, het is veel te vroeg", zegt een supermarktbezoekster. "November is vroeg zat!"

Toch zijn er ook positieve geluiden te horen. Twee jonge meiden vind het bijzonder dat ze nu al pepernoten kunnen eten, maar toch blijken ze ook in juli bijzonder goed te smaken: "Ik vind ze wel lekker!"

Voldoen aan de norm

Hoe komt het nou dat we in de zomer geen behoefte hebben aan pepernoten, want ze smaken toch hetzelfde? Volgens gedragspsycholoog voor verandercommunicatie Chantal van der Leest komt het door een 'norm' die wij zelf hebben bedacht. "We zijn met z'n allen gewend om pepernoten in december te eten. Dat hebben we als norm gesteld."

Dat de pepernoten sinds een aantal jaren al veel eerder in de supermarkt liggen, is iets waar we blijkbaar niet aan kunnen wennen. "We zijn net kuddedieren. We willen ons 'normaal' gedragen. Pepernoten in de zomer eten hoort daar niet bij."