Rookmelder

Vanaf vandaag is een rookmelder op iedere verdieping verplicht. Jan Wittenberg, coördinator (Brand)veilig Leven Veiligheidsregio IJsselland, is daar ontzettend blij mee. “We hebben er jaren voor gestreden als Brandweer Nederland. Het was een fanatieke lobby bij het ministerie”

Dat het verplicht is geworden, vindt Jan heel mooi, maar de controlerende rol ligt niet bij Brandweer Nederland. Dat ligt eventueel bij de gemeente of de verzekeringsmaatschappijen. “Ons gaat het om de bewustwording.”

In de hal, in de andere hal en op zolder

“De rookmelder hoort minimaal in de vluchtwegen. Dat is de hal, de hal boven en eventueel de zolder.” Dat zou volgens Jan ervoor kunnen zorgen dat je in geval van brand, op tijd bij de voordeur kan komen. Jan vertelt dat als je ’s nachts slaapt, je reuk het niet doet. “Je wordt dus niet wakker van de geur van rook. Je gehoor doet het wel, waardoor je op tijd gewaarschuwd kan worden door een rookmelder bij brand.” Bijna alle mensen waar ’s nachts brand uitbreekt, die buiten staan als de brandweer komt, zijn volgens Jan wakker geworden van de rookmelder.

Verantwoordelijkheid

Stel je huurt een huis, hoe zit het dan met de rookmelder? “De eigenaar is verantwoordelijk, diegene moet de rookmelders aanschaffen.” Er zijn gesprekken geweest met de woningcorporaties, volgens Jan zijn zij op de hoogte.

“De droger is nummer één veroorzaker van branden.”
- Jan Wittenberg

Wat kan je nog meer doen?

Brand is niet altijd te voorkomen, maar er zijn volgens Jan wel wat dingen waar je rekening mee kan houden. “Kijk uit met het opladen van bijvoorbeeld je telefoon ’s nachts. Het is beter om dat in de avond voor het slapen te doen.” Daarnaast geeft Jan de tip om geen stekkerdoos in stekkerdoos te doen en de voorschriften te lezen. “Ons advies is ook om een droger niet alleen te laten en niet te gaan slapen als de droger aanstaat. De droger is nummer één veroorzaker van branden. Het is ook goed om daar een rookmelder bij te hangen, eigenlijk is alles wat je extra doet, goed! Denk aan je gezin, je huisgenoten en aan jezelf.”

Op zaterdag 2 juli staat de brandweer met de rookcontainer bij Vilsteren Bruist. Hier wordt uitleg gegeven over brand en preventie en kan je zelf beleven hoe moeilijk het is om de uitgang te vinden als een keuken blank staat van de rook.