Historische fietsen maakten tocht rond Ommen
Tekst en foto’s: Harry Woertink

OMMEN – Wie zaterdag in de omgeving van Ommen vertoefde moet haast gedacht hebben dat de tijd voor een lange tijd teruggezet moet zijn geweest. Een bonte stoet van historische fietsten was op pad met eveneens berijders in kleding uit lang vervlogen tijden. Maar de werkelijkheid: het ging om een historische rijwielrit georganiseerd door het Historisch Rijwielmuseum in Ommen met deelnemers uit verre omtrek: van Noord-Holland tot Brabant. De deelnemers op de oude fietsen zijn lid van de “Oude Fiets”, een landelijke historische rijwielvereniging met ongeveer 700 leden. Zij sleutelen individueel of in clubverband aan oude fietsen, spitten oude documentatie door en gaan regelmatig in clubverband erop uit, zoals zaterdag in Ommen.

Voor de 32 deelnemers in Ommen hadden Johan Overweg en Tom Bouwhuis van het Historisch Rijwielmuseum Ommen een 30 kilometer lange fietsroute uitgezet door de omgeving. Na de buurtschap Besthmen werd Landgoed Eerde aangedaan met een stop bij kasteel Eerde. Hier werd een lunchpakketje genuttigd en foto’s gemaakt met als achtergrond het uit 1715 daterend kasteel. De deelnemers genoten van de prachtige omgeving en de ideale weersomstandigheden.

Na Eerde werd de tocht voortgezet richting Ommen met een stop bij Huize Het Laar op het gelijknamige landgoed. Ook hier konden de benen even gestrekt worden om vervolgens een bezoek te brengen aan molen De Lelie, waar niet alleen de molen bezichtig kon worden maar ook de in aanbouw zijnde Vechtzomp. De rijwielrit eindige in het Rijwielmuseum in de Brugstraat in Ommen waar het ook was begonnen. Voor de organisatie waren er volop complimenten voor de mooie rijwielrit.

Tekst en foto’s: Harry Woertink