Theatergroep De Firma presenteert Vechten of vluchten

Historisch muziektheater over de muiterij op de Ommerschans

OMMERSCHANS - Doodsbenauwd waren ze: de troepen die in 1672 gelegerd waren op de Ommerschans. Ze wisten dat de Bisschop van Münster in aantocht was. Bommen Berend. De schrik van het noorden. Zouden ze vechten? Of vluchten? Op zaterdag 18 juni spelen de vijf acteurs, vier zangers en een pianist van theatergroep De Firma Vechten of Vluchten óp de historische wallen van de Ommerschans. In de half uur durende voorstelling neemt de theatergroep de bezoekers mee naar vierhonderd jaar geleden, toen soldaten zich in de schans voorbereidden op de komst van Bommen Berend.

Het publiek ontmoet natuurlijk de bisschop en zijn volgelingen, maar ook de kapitein, de mulder en de soldaten. Er klinken liederen, er wordt gedronken, en er is iets met de brug. Stond die nou open?

Vechten of vluchten is een bewerking van een stuk dat Firma-oprichter Jan Veurink schreef en dat werd uitgevoerd in theater De Carrousel.

De Firma maakt locatietheater. Zo maakte het gezelschap een aantal jaren de bekende kerstwandeling langs monumentale boerderijen, speelde ze tijdens de Bachdag in de katholieke kerk in Ommen, bij de kalkovens in Dedemsvaart en op de boerderij op kolonie de Ommerschans. In het voorjaar van 2020 zou ze Wolven en Helden spelen, over het onderduikershol in de Wolfskuil. Die voorstelling werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. In die periode maakte het gezelschap het kerstige hoorspel Thuis.

Vechten of Vluchten, 18 juni meerdere voorstellingen op De Ommerschans. Toegang is gratis.