Tekst en foto's: Harry Kruiper

DEDEMSVAART - Aan de hand van deze zogenoemde Meerpalen Route zet de werkgroep Team Meerpalen van de Promotie Stichting Dedemsvaart (PSD) elf mooie en unieke panden in Dedemsvaart in het zonnetje.

Dedemsvaart is in het bezit van maar liefst 144 monumentale panden. De Promotiestichting Dedemsvaart (PSD) zag haar kansen om hiermee het dorp nog eens extra op de kaart te zetten. En dus werd de Meerpalen Route in het leven geroepen. Niet zomaar een route. Een ware beleving! Een route, waarin de dorpsgeschiedenis langs het water dankzij prachtige verhalen wordt onthuld vanuit het perspectief van historische kopstukken.

‘Zonde om zo’n parel te laten liggen’, vond Gea van Dijk van de PSD. ‘We wilden meer dan enkel een route uitstippelen over de geschiedenis’, vult mede-initiatiefnemer Hans Heering aan. ‘Juist deze moderne tijd vraagt om iets extra’s. Geen stoffig imago, maar interactief. De oudheid in een modern jasje.’

Verhalen vanuit verschillend perspectief

Zo kwam de PSD in de inspiratiesessie op het idee om de palen, waaraan schepen van oudsher kunnen aanmeren, te voorzien van een QR-code. Als men de code scant, krijg je in een speciale app op je telefoon een keuzemenu. Volwassenen kunnen kiezen of ze het verhaal willen horen vanuit het perspectief van een jonge Baron van Dedem, de grondlegger van ons dorp of van de nog jonge Mien Ruys van de beroemde Tuinen. Kinderen kunnen het verhaal van Kootje beluisteren. Kootje is sinds vorig jaar onze mascotte, een grappig vogeltje dat alle pareltjes van ons dorp over het voetlicht brengt.

De Meerpalen Route speelt zich voornamelijk af langs het water en is 8 kilometer lang. Bewoners van de monumentale panden hebben het initiatief omarmd en zijn er trots op dat hun pand in de route is opgenomen.