Verkeersexamens voor de Basisscholen

HARDENBERG - Meer dan 700 basisschool leerlingen doen deze week in Regio Hardenberg hun praktische verkeersexamen.

Veilig Verkeer Hardenberg (VVN) beijvert zich onder andere om basisschoolleerlingen bewust te maken van hun positie in het verkeer. Dat begint al in groep 1 en 2 met het thema ‘Toet toet’, het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal.
Met ‘Blik en klik’ ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Ze leren veilig oversteken en begrijpen waarom ze in de auto een gordel en kinderzitje moeten gebruiken.
‘Hallo auto’ leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg.

Eerst de theoretische examens
In de voorbereiding op de overgang naar het middelbaar onderwijs en de positie van de leerlingen in het verkeer staan deze weken de verkeersexamens centraal. De leerlingen van groep 7 en/of 8 namen op 28, 29 en 31 maart al deel aan het theoretisch examen in de klas. Nu stond in Hardenberg (en 6 april in Dedemsvaart) het praktische gedeelte van het verkeersexamen op het programma.

Super goede organisatie
Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg organiseerde het praktijkexamen vanaf het kerkterrein van ‘het Morgenlicht’ met een fietsroute door het centrum van Hardenberg.
Net als in Dedemsvaart is de route zodanig uitgestippeld dat de leerlingen met verschillende verkeersregels te maken krijgen zoals bij rotondes, kruispunten en diverse voorrangregels. Op de diverse trajecten en drukke verkeerspunten worden de kinderen door de vrijwilligers en ouders veelal digitaal beoordeeld aan de hand van hun rugnummers.
De aanwezige gecertificeerde vrijwilligers van de stichting Verkeersregelaars Hardenberg en omstreken houden uit meerdere zekerheid een oogje in het zeil bij de oversteekplaatsen met betrekking tot de verkeersveiligheid voor allen.
VVN Tinus Meilink en zijn collega’s hielden fietsend en op gehuurde brommers de coördinatie van het geheel in de gaten.

De verkeersexamens zijn onderdeel van diverse projecten van Veilig Verkeer Hardenberg waaronder ook dus aandacht voor Streetwise in de klas en de gevaren van de Dodehoek.

Meer informatie op de website van VVN hardenberg en VVN verkeerspoort