Kledingbank Ommen nu officieel geopend

OMMEN – Vrijdagochtend voerde wethouder Leo Bongers dan eindelijk de officiële openingshandeling uit en werd de Kledingbank Ommen open verklaard. Het bestuur van de stichting en de ruim 25 vrijwilligers waren eensgezind trots op wat er is bereikt.

Het vele, lange voorwerk heeft geresulteerd in een grote, steeds vernieuwende collectie kleding waar mensen met een kleine portemonnee gratis mogen komen shoppen. Terwijl het in het begin van de coronaperiode niet mee zat, kwamen er in december 2020 toch al meer dan 40 mensen in de pop-upstore warme winterkleding halen. Toen bleek wel hoe groot de behoefte was. Inmiddels hebben al ruim 140 inwoners van de gemeente de weg naar de locatie in de Carrousel gevonden. En uit onderzoek en aanvragen blijkt dat die groep nog veel groter gaat worden.

Mensen kunnen zichzelf aanmelden, maar ook via doorverwijzing van bijvoorbeeld de Voedselbank, Vluchtelingenwerk, de gemeente of Raad & Recht komen mensen bij de Kledingbank terecht. Ook ligt er inmiddels een verzoek voor kleding van de vluchtelingenopvanglocatie in Lemele, waar de vrijwilligers ook graag aan willen voldoen.

Inbreng

Bestuursvoorzitter Margaret Otten vertelt: “We hebben een paar grote inbrengacties georganiseerd en die hebben enorm veel opgeleverd, daar zijn we heel blij mee. Maar er is natuurlijk altijd meer nodig, we geven het immers ook weer weg. Vooral in de kinderkleding vanaf maat 110 hebben we momenteel weinig. Zowel voor jongens als meisjes. Binnenkort starten we weer met inname op vaste dagen, dat zullen we dan op onze site en facebook melden.”

Toch is niet alle ingebrachte kleding bruikbaar. Otten: “We hebben ook heel wat binnen gekregen waar we echt niks mee konden, Het was te vies of te versleten of er was bijvoorbeeld een rits kapot. Al met al hebben we al meer dan honderd vuilniszakken met onbruikbare kleding weg moeten doen. We vragen dus ook aan de brengers om enkel bruikbare kleding en schoenen. Het moet zo netjes zijn dat je het zelf nog zou kopen bij de tweede handswinkel.”

Locatie

In september 2021 heeft de gemeenteraad van Ommen ingestemd de huidige locatie boven de bibliotheek voor de periode van één jaar aan de Kledingbank Ommen ter beschikking te stellen. Inmiddels lijkt het bestaansrecht bewezen, zo concludeerden de vrijwilligers, de genodigden en de wethouder gezamenlijk. Bij de opening zegde wethouder Bongers nogmaals toe dat in nauwe samenspraak met de stichting meegezocht wordt naar een vaste plek voor de toekomst.

Open dag

Zaterdag 2 april is voor iedereen die de Kledingbank Ommen een warm hart toedraagt een open dag georganiseerd. Wie wat wil weten over de activiteiten, vrijwilliger wil worden of kleding wil inbrengen of shoppen in de toekomst is welkom tussen 10.00 en 17.00 uur in MFC De Carrousel, boven de bibliotheek.

 

image00003