Oekraïense vluchtelingen naar Camping Het Tolhuis in Dalfsen

DALFSEN – De gemeente Dalfsen gaat 100 Oekraïense vluchtelingen opvangen op Camping Het Tolhuis in Dalfsen, zo werd bekend gemaakt bij de persbijeenkomst donderdagmiddag. De gezinnen uit Oekraïne worden gehuisvest in de bestaande chalets, maar ook in nog nieuw te plaatsen units. De eerste 50 vluchtelingen arriveren al deze vrijdag op de camping.

Vanwege de oorlog vluchten steeds meer Oekraïners voor de oorlog in hun land. Het gaat hierbij voornamelijk om vrouwen en kinderen. De veiligheidsregio IJsselland heeft zich verbonden aan de opvang van 2000 vluchtelingen. In Dalfsen zullen 100 van hen worden opgevangen. De eerste groep van circa 50 komt vrijdag 25 maart al aan. Deze groep is al eerder in Nederland gearriveerd en zat op de tijdelijke opvanglocatie Summercamp in Heino.

Informatiebijeenkomst

De gemeente Dalfsen informeert de omwonenden donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst. In de uitnodiging die donderdagmiddag persoonlijk bij alle buren werd bezorgd, schrijft burgemeester Erica van Lente dat ze hoopt dat de omwonenden de gelegenheid aannemen om vragen te stellen voordat de vluchtelingen hun intrek nemen.

Rust

De opvang en begeleiding van de vluchtelingen wordt gedaan door de vrijwilligers van Welkom Dalfsen, in samenwerking met SAAM-welzijn en de gemeente Dalfsen. Inmiddels is ook via het Rode Kruis de vraag uitgezet om vrijwilligers die willen optreden als gastheer of gastvrouw.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de opvang bij het Tolhuis zal duren en hoe de opvang en begeleiding eruit gaat zien. Burgemeester van Lente benadrukte tijdens de persbijeenkomst: “Het belangrijkste is nu eerst dat de mensen, die een traumatische ervaring hebben, rust vinden en een eigen plekje hebben. Daarna zal gekeken worden hoe de kinderen zo snel mogelijk naar school kunnen.”

 

camping het tolhuis 3