Hardenberg gaat stap voor stap op weg naar duurzame verwarmde woningen

HARDENBERG - In de komende jaren werkt de gemeente Hardenberg stap voor stap toe naar het op een duurzame manier verwarmen van woningen. Want in het Klimaatakkoord is afgesproken dat hiervoor in 2050 helemaal geen aardgas meer mag worden gebruikt. Wethouder Nico Lansink Rotgerink: “In de Transitievisie warmte staat hoe we dat in de gemeente Hardenberg gaan doen. En wat dat voor onze inwoners betekent. We kiezen voor een aanpak per woningtype.” Het college van B&W biedt de Transitievisie warmte nu aan de gemeenteraad aan.

De aanpak voor een duurzaam Hardenberg is vastgelegd in een meerjarenprogramma. Een van de kernopgaven is minder energie gebruiken en meer energie duurzaam opwekken. Met de ambities sluit de gemeente aan op de afspraken uit het Klimaatakkoord. Hierin staat dat in 2030 in een kwart van alle wijken de woningen zonder aardgas en op een duurzame manier verwarmd worden. In 2050 mag in de woningen helemaal geen aardgas meer voor worden gebruikt. 

Duurzaamheidswethouder Nico Lansink Rotgerink: “Veel woningen worden nu nog verwarmd met aardgas. Broeikasgassen die bij het winnen en verbranden van aardgas vrijkomen, zorgen voor opwarming van de aarde. Daardoor verandert ons klimaat. Het terugbrengen van het aardgasgebruik is een belangrijke maatregel. Bovendien wordt de gaskraan in Groningen dichtgedraaid en zijn we afhankelijk van aardgas uit het buitenland. De gascrisis onderstreept de noodzaak om onze huizen te isoleren en op zoek te gaan naar andere warmtebronnen. Dat we gaan stoppen met aardgas zal voor niemand nog een verrassing zijn. We dragen allemaal ons steentje bij door onze huizen duurzamer te maken. Daar zijn we in Hardenberg gelukkig al veel langer meer bezig. Maar er is meer nodig. In de Transitievisie warmte staat wat we moeten doen om ook in 2050 te kunnen koken, douchen en onze huizen te verwarmen zonder aardgas.”

 

Duurzame warmtebronnen

Voorbeelden van alternatieve duurzame warmtebronnen die in de visie worden genoemd zijn duurzame gassen of restwarmte uit industrie. Verder is het ook mogelijk om woningen ‘all-electric’ te verwarmen met warmtepompen die energie uit de bodem of de lucht gebruiken. Belangrijke uitgangspunt bij de keuze voor een warmtebron is dat het betaalbaar blijft voor inwoners. Ook moeten de alternatieve warmtebronnen betrouwbaar en eenvoudig te gebruiken zijn. Het moet ook echt een duurzaam alternatief zijn dat jarenlang beschikbaar blijft. 

 

Drie stappen richting aardgasvrij

De gemeente Hardenberg wil het duurzaam aardgasvrij verwarmen van woningen samen met inwoners stap voor stap regelen. De eerste stap is het optimaal isoleren van woningen zodat er minder warmte nodig is. Vervolgens worden zoveel mogelijk woningen aardgasvrij-ready gemaakt en kiezen we voor energiezuinige installaties en apparaten. In de derde stap worden duurzame warmtebronnen gebruikt voor het verwarmen van woningen. 

 

Aanpak per woningtype

Wat er precies moet gebeuren, ligt aan het type woning. Daarom kiest de gemeente voor een aanpak per woningtype. De gemeente maakt per woningtype een ‘routekaart’ waarop de drie stappen centraal staat. Op de routekaart kunnen inwoners zien wat ze moeten doen om hun woning duurzaam te verwarmen zonder aardgas. 

 

Digitale tools

Nico Lansink Rotgerink: “We weten nog niet alles rond de energietransitie. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar als we pas beginnen als we alles weten, zijn we te laat. Daarom beginnen we nu op basis van wat we wél weten.” Volgens de wethouder moeten we het samen doen. “We werken we de routekaarten uit en betrekken inwoners daarbij. En we helpen inwoners met het maken van de juiste keuzes door digitale hulpmiddelen aan te bieden. Daar hoeven we overigens niet op te wachten. Iemand die nu verbouwingsplannen heeft of nieuw gaat bouwen kan al rekening houden met deze transitie. Zorg dat je voorbereid bent en kies voor aardgasvrije oplossingen. De mensen van ons Energieloket of het Startpunt Duurzaam denken graag mee.”

 

De gemeenteraad bespreekt de Transitievisie warmte

Het college van B&W biedt de Transitievisie warmte nu voor vaststelling aan de gemeenteraad aan. De gemeenteraad bespreekt de Transitievisie warmte in de oriënterende ronde van 23 november en in de raadsvergadering van 7 december. Als de gemeenteraad de visie vaststelt, gaat de gemeente in 2022 aan de slag met de uitvoering.   

U kunt de Transitievisie warmte hier nalezen.