Off the road - foto: henk Mannes
Foto: Henk Mannes

Off the road rit MAC van Dedem op 20 november

BALKBRUG - De MAC van Dedem kijkt er enorm naar uit om weer een Off The Road rit te mogen organiseren. Nadat het prachtige evenement vorig jaar gecanceld werd vanwege covid19, gaan we deze rit opnieuw organiseren. Een sfeervol evenement waarin de samenwerking tussen een grote groep vrijwilligers, instanties uit de regio en een professionele organisatie belangrijk is. Het voornemen is deze rit  te rijden zaterdag 20 november 2021. Naar aanleiding van de laatste Off The Road rit schreef Cindy Groen een schitterende column, die het evenement prachtig typeert.

MAC van Ddedem organiseert het evenement altijd met een vergunning in goed overleg met de grondeigenaren, Overijssels landschap, Staatsbosbeheer, gemeente en politie. De motoren worden gekeurd onder toezicht van de MON of KNMV. De rit is geen wedstrijd. Deze wordt  juist georganiseerd om illegale crosspraktijken te voorkomen, net als zo’n twintig andere ritten in Nederland. De organisatie doet er alles aan om een veilig evenement te organiseren, met steun van een medisch team en er focus is voor de natuur en omgeving. De vrijwilligers, die langs de gehele route te vinden zijn, zorgen voor de veiligheid van deelnemers en bezoekers. Na afloop van de rit herstelt men, waar nodig, de paden met veel vrijwilligers en loonwerkers uit de omgeving. 

Column Cindy Groen: “Je ziet het in de ogen”          

Glimmende ogen. Vrolijke stemmen. Verwachtingsvolle gezichten. Wat zullen ze deze keer tegenkomen onderweg? Één keer per jaar worden de wegen en weilanden rondom mijn dorp omgetoverd in een speeltuin. Een speeltuin van modder, bulten en kuilen. Lange rechte stukken en scherpe bochten. Waar zo’n 800 volwassen mannen en enkele vrouw zich een paar uur heerlijk kunnen uitleven. En niet alleen voor de deelnemers is het een feestje. Het is zoveel meer! Het zorgt in het dorp voor saamhorigheid, trots, plezier.

Bij de 120 vrijwilligers. Die samen zorgen dat dit kan! Dik ingepakt tegen de kou staan ze langs het parcours. Urenlang. Ze genieten van het zichtbare plezier van de rijders en hun capriolen. En zijn trots! Dit doen we toch maar mooi weer met elkaar. En dan de boeren. Die belangeloos hun land ter beschikking stellen. En hun materiaal om de boel weer op te ruimen.

Iedereen werkt samen. Wat mooi om te zien. Jonge jongens op de tractor die de modder van de weg halen. Automobilisten die geduldig wachten als er een colonne de doorgaande weg wil oversteken. De bewoners van de wijk in de nieuwbouw, waar al die 800 motoren ronkend door de straat komen. Vandaag kan het allemaal. Vanuit die saamhorigheid. Tussen rijders, vrijwilligers en bewoners. Tussen jong en oud die aan de kant staan te kijken. Ook met pretogen. Omdat het zo leuk is om te kijken naar die uitgelaten ‘jonge honden’. Mijn eigen kleine man kan niet wachten tot hij mee mag doen. “Mama kijk dan”. Zegt hij als we even kort oogcontact hebben met papa die voorbij crosst. “Je ziet het gewoon aan zijn ogen”. Wat mooi dat hij dat ziet en zegt! Ik zie het ook vandaag. In veel ogen. Sprankeling, plezier, warmte, verbinding! Door samenwerking en respect voor elkaar! Door samen te zoeken naar oplossingen daar waar het even anders moet. En door, ondanks alle regels, kaders en onmogelijkheden ‘gewoon’ ruimte te maken om (samen) te spelen en te genieten. Ieder op zijn eigen manier!

Foto Henk Mannes: Tekst: Macvandedem.nl