Vechtdal TV
Open monumentendag foto Harry Woertink

OMMEN – Ondanks dat was gekozen voor een verkleinde vorm was de Open Monumentendag in Ommen een groot succes. Het mooie weer bracht bijna 200 fietsers in beweging. Die genoten van een mooie fietstocht door de omgeving van Varsen en Oudleusen. Onderweg kon een bezoek gebracht worden aan het landbouwmuseum op landgoed Den Woeste Heide en erve Vechtdal in de buurtschap Varsen.

Vechtzomp

Het startpunt was molen De Lelie waar op het pleintje voor de molen een gezellige sfeer was en ook van alles te doen. Van middeleeuwse muziek van het duo “Ontfanck Gheselle” op eigen gemaakte instrumenten, oude ambachten met de openstelling van de Scheepstimmerwerf waar gebouwd wordt aan de Ommer Vechtzomp. Ook hier was het een drukte van belang.

Oude koetsen

Molenaar Anton Wolters draaide niet alleen de molen maar had ook zijn oude koetsen tentoongesteld. Bovendien maakte Wolters met zijn antieke groentekar een rondje door het centrum van Ommen. Voor een nostalgisch sfeertje zorgde ook de fietsgroep van het Ommer Rijwielmuseum die op historische rijwielen en in antieke kleding meededen aan de bijna 25 kilometer lange fietstocht.

Gerda Wermink van de organiserende Stichting Open Monumentendag Ommen en molenaar Anton Wolters hesen aan de start van de fietstocht de Open Monumentendagvlag als officiële openingshandeling.

Overijsselse Molendag

Omdat het zaterdag ook Overijsselse Molendag was met voldoende wind draaiden de Ommer molens volop met ook veel bezoekers in de molens.

Voor de deelnemers aan de fietstocht kan de Open Monumentendag nog een ‘staartje’ krijgen, want wie meedeed aan een quiz heeft kans binnenkort uitgenodigd te worden voor een gratis koesafari op Erve Vechtdal.

Carillon

De 35e Open Monumentendag is landelijk letterlijk ingeluid met gebeier van carillons. Ook in Ommen is zaterdagmorgen nog even gespeeld op het carillon van het oude gemeentehuis aan de Markt, maar de beiaardier moest zijn klokkenspel staken als gevolg van het haperen van het carillon.