Presentatie nieuwe broodsoort Havezate Stoete in Collendoorn.
COLLENDOORN - Havezate Stoete, een heerlijke nieuwe broodsoort, die zaterdag jongstleden gepresenteerd werd op de Havezate Es in Collendoorn
Om de geschiedenis en de cultuur van vroeger in ere te houden, heeft de gemeente Hardenberg gemeend om exclusieve landbouw en voedselproductie midden in een nieuwe woonomgeving in beleving te houden. Bakker Slatman (sinds 1893) uit Ane kreeg het perceel in pacht om met behoud van traditie er een wintertarwe op te verbouwen. Met als doel het kunnen maken van een nieuw product, Havezate Stoete. Een streekeigen puur tarwe volkoren brood. Terwijl het traditioneel ploegen voor de volgende oogst 2026 op de es al weer aan de gang was, werd het brood gelanceerd. De 13 ploegers van de Oude Motoren en Trekkers Vereniging waren er net als vorig jaar weer hun hobby aan het uitoefenen. En konden al doende het graanveld gereed gaan maken voor het inzaaien van de wintertarwe voor volgend jaar.
Na de oogst deze zomer en het malen van het uitgekiende tarwe graan had Slatman de tijd genomen om er een passend nieuw bakkersproduct van te maken. Hoe mooi is het dan niet dat hij dat kon presenteren op de grond waar het graan zijn wasdom gekregen had. In het gebied waar vroeger veel havezaten stonden, waaronder een met de naam Collendoorn en met een rijke geschiedenis en cultuur. Daar genoten de landbewerkers van een nieuw heerlijke echte stoete, een sandwich kaas of ham genaamd Havezate Stoete.
- Bron: Vechtdal TV
