OMMEN - Molenaars en vrijwilligers van de Ommer Molenstichting en de vrijwillige gidsen van het Ommer historisch museum – 34 in getal – troffen elkaar vrijdag 22 november op de Zaanse schans.
Hoe run je een houtzaagmolen
Doel van het gezamenlijk tripje naar de Zaanse schans – met ook bestuursleden van de stichting Ommer Molens – was om erachter te komen hoe je met name een houtzaagmolen moet runnen. De Zaanse schans kent diverse molens, waaronder de houtzaagmolen “Het Jonge Schaap”. Zoals bekend, neemt Ommen in de zomer ook een houtzaagmolen in gebruik. Molen Den Oord krijgt dan zijn oorspronkelijke staat van houtzaagmolen terug en vormt samen met het museum een uniek erfgoed in Ommen.
Ommer meest bekende de molenaar, Anton Wolters, riep de molenliefhebbers op goed rond te kijken op de Zaanse schans en lering te trekken hoe ze op de Zaanse schans een houtzaagmolen runnen. “Hoe gaan molengidsen tewerk, wat zijn nuttige souvenirs en hoe krijg je toeristen over de vloer?” gaf Wolters de Ommer molenliefhebbers mee.
‘Molens moeten draaien’
Volgens Tim Doeves, molenaar van houtzaagmolen Het Jonge Schaap is daar maar één antwoord op te geven: “Draaien, molens moeten draaien, dan ook krijg je bezoekers in de molen”. Zijn advies werd ook duidelijk kracht bijgezet door de grote hoeveelheid toeristen van over de hele wereld, die samen met de Ommer molenliefhebbers rondliepen op de Zaanse schans ondanks de gure weersomstandigheden.
Molenaar Wolters sprak na afloop van een boeiende en leerzame dag waar heel wat opgestoken is. Wolters wil dan ook komend voorjaar een bijeenkomst beleggen om de molenexcursie te evalueren en de opgedane ervaringen met elkaar te delen.
Zaanse schans
De Zaanse Schans staat vol met monumentale huizen, molens, pakhuizen en ambacht werkplaatsen. Opgericht in 1963 als historische Zaanse buurt in de gemeente Zaanstad zijn in de loop der jaren rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek hiernaartoe geplaatst. In de loop der tijd is het aangevuld met diverse cultuurhistorische musea, ambachtswinkels en horeca. Het ligt in de Kalverpolder, een beschermd veenweidelandschap aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk. Dit architectonische reservaat voor Zaanse houtbouw is vanwege de architectuurhistorische en landschappelijke waarde een beschermd dorpsgezicht. Het ontwikkelde zich tot internationale toeristische bestemming met jaarlijks enkele miljoenen bezoekers.