OMMEN - Een belangrijke dag, vandaag, voor hertenkampen en kinderboerderijen met moeflons en herten. De Tweede Kamer wil een lijst met huis- en hobbydieren vaststellen waarop dertig zoogdieren staan, die particulieren maar ook kinderboerderijen mogen houden. Herten staan er niet op. De dieren krijgen vanwege hun omvang en gewicht het stempel 'gevaarlijk' van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met name in de bronstijd.
Gerrit Pasjes staat met een emmer vol brood en worteltjes bij in het veld met damherten. Al is er nog geen damhert te zien. De dieren hebben zich verscholen in het aangrenzende bosje. Maar na wat strooien met brood komen ze toch met een omweg aangelopen. Een grote bok met een kudde hindes blijft eerst nog op een afstandje staan kijken, maar begint dan toch van het brood en de wortelen te eten. "In het veld hiernaast staan de kleinere damherten", legt het hoofd dierenverzorging uit.
Lijst
De groots opgezette Kinderboerderij Ommen heeft beide hertensoorten in huis. De vraag is voor hoelang nog. Donderdag is in de Tweede Kamer een debat over de huis- en hobbydierenlijst. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor hertenkampen waar herten worden gehouden, maar ook voor de professionele hertenhouderij. Damherten en Edelherten staan namelijk niet op de lijst. Moeflons, een klein wild schaap, evenmin. En ook die hebben ze in Ommen.
"We zullen een groot deel van de dieren kwijtraken", vertelt coördinator Jeannet Kragt. Haar collega Gerrit vult aan:" Vanaf 2024 zouden we dan geen nieuwe herten meer mogen krijgen. De kalfjes van hindes die dit jaar drachtig zijn, die mogen we nog houden. Daarna moeten we wachten tot alle dieren doodgaan en dan is het voorbij." Datzelfde zou gelden voor de moeflons.
Bij de Kinderboerdeij Ommen kijken ze met spanning uit naar het debat in de Tweede Kamer donderdag. Mogen ze ook volgend jaar nog doorgaan met het in stand houden van de hertenpopulatie?
Onduidelijk
Ook de Vereniging van Hertenhouders in Steenwijkerwold is bezorgd over de toekomst. "We zijn achter de schermen druk bezig geweest om aan te tonen waarom een hertenhouderij op bedrijven en in parken wel veilig is, en in Nederland moet blijven", stelt de vereniging in een schriftelijke reactie. Er is onder meer een brief naar de Tweede Kamer gegaan. "We hopen op een goede uitkomst voor ons. Op dit moment kan het nog alle kanten op."
Een medewerker van Hertertij Twente in Geesteren reageert terughoudend als gevraagd wordt naar het debat, vandaag in de Tweede Kamer. Herterij Twente serveert Twentse Edelhertenvlees van eigen boerderij. In de nieuwe huis- en hobbydierenlijst is een ruimere regeling opgenomen voor ondernemers die de dieren houden voor het productie van vlees. Het is echter de vraag of die ruimere regeling stand houdt in de Kamer. Dat zou grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van ondernemingen als Herterij Twente. Ook daar zal het debat ongetwijfeld met grote belangstelling worden gevolgd.
Gevaarlijk
Een bezoeker die met haar kleinkind de hertjes voert op de kinderboerderij in Ommen reageert verbaasd. "Ik wist niet dat dit speelde. Dit is toch hartstikke leuk voor kinderen? Mijn kleinzoon vindt de herten fantastisch." Gerrit en Jeannet zien het gevaar ook niet van de herten voor de bezoekers of de dierenbezorgers. Jeannet: "Herten zouden gevaarlijk zijn, maar ik ben banger voor de ganzen." Die lopen blazend en hard gakkend achter het hekwerk. "Bezoekers kunnen niet bij de herten komen", verklaart Gerrit. Alles is omheind. "En in de bronstijd, als de bok de hindes verdedigt, dan voeren we vanachter het hek. Ik kan geen voorbeeld noemen van een mens die het slachtoffer is geworden van een hert."
Hij kijkt uit over de grote weide met daarachter het bos. "Spannende dag wordt het donderdag. Ik hoop dat ze het licht zien in Den Haag", verzucht Gerrit Pasjes. Jeannet Kragt nodigt de landelijke politici uit eens een kijkje te komen nemen op de kinderboerderij. "Dan zien ze dat er geen gevaar dreigt voor bezoeker en dierverzorgers."