Gereformeerde Kerk Dalfsen herdenkt en kijkt vooruit
Evert-Jan Pasman /
DALFSEN - In Het Kruispunt in Dalfsen kwamen gisteren tientallen mensen samen voor een ‘VierDeDienst’ ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding. De laagdrempelige dienst, georganiseerd door gemeentewerker Martijn Dekker, koppelde het geloof samen met het bewustzijn van vrijheid, zowel vroeger als nu.
Een bulderende lach weerkaatst tegen het systeemplafond van de lobby. Twee mannen in zomerse kleren schudden elkaar de hand. Hun kinderen rennen direct naar de tafelvoetbaltafel in de hoek van de kamer. Wanneer het schip van de kerk zich langzaam begint te vullen met bloemenjurken, beige broeken en geroezemoes, vlucht Martijn Dekker nog gauw even naar de koffiekamer. Zijn ‘VierDeDienst’ staat op het punt te beginnen.
Gisteren was een speciale dag, toen was het precies 80 jaar geleden dat Dalfsen werd bevrijd van de Duitsers in de oorlog. Verschillende kerken in het dorp organiseerden deze week activiteiten en diensten, zo ook de Gereformeerde Kerk Dalfsen. De kerk organiseerde gisteren een laagdrempelige ‘VierDeDienst’ in Het Kruispunt. Niet alleen om de vrijheid te herdenken, maar ook om de bezoekers op scherp te zetten: want wat betekent vrijheid precies, en hoe ga je hiermee om?
Volgetankte Mercedes
Om die vraag te beantwoorden begint de dienst met een Mentimeter waarin men zelf kan invullen wat vrijheid voor hen betekent. Al snel vormen de woorden een gigantische wolk op het scherm, waar ‘rust’, ‘geen oorlog’, en ‘een volgetankte Mercedes’ bovenuit springen. Wanneer het galmende gelach langzaam weg ebt, begint Dekker met zijn deel van de dienst.
Dekker praat rustig, maar ook gepassioneerd. Hij staat stil bij hoe we om moeten gaan met vrijheid, en haalt daarbij verschillende voorbeelden uit de actualiteit aan. Bijvoorbeeld een fragment van Desmond Tutu, die vertelt over het verschil tussen de hemel en de hel, en een interview met Jan van Gelder (97), die de oorlog als tiener van dichtbij meemaakte.
Kapot maken of scheppen
Dekker haalt ook historicus Timothy Snyder aan, die in Oekraïne iemand ontmoet die met 350 anderen moest onderduiken voor de Russen. Ze zaten samen wekenlang in een vochtige, kleine kelder onder een basisschool. Het eerste dat de Oekraïners deden toen ze vrijkwamen? Ze bouwden een kinderspeeltuin.
Het sluit mooi aan bij Dekkers rode draad van het verhaal. “Vrijheid is niet alleen het ontbreken van iets zoals oorlog, die afwezigheid is niet genoeg. Iets toevoegen is net zo belangrijk. Vrijheid gaat vaker om scheppen dan om kapot maken.”
Risico
Maar volgens hem heeft die vrijheid ook een keerzijde. Een quote van Paulus wordt op de paarsverlichte muur geprojecteerd. “U bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet. Wanneer u elkaar aanvliegt en verscheurt, pas dan maar op dat u niet door elkaar wordt verslonden.”
Dekker vult hierbij aan: “als iedereen de vrijheid heeft om te kiezen en ruimte in te nemen”, zegt hij, “is het risico dat we elkaars ruimte ook gaan innemen.” Een opmerking die ook weer aansluit op de actualiteit.
Tussendoor worden ook verschillende liederen gezongen, die in het schip van de kerk weergalmen tegen het hoge houten plafond. Daarna wordt het weer helemaal stil. Geen applaus, wel rust. “Toen Dalfsen 80 jaar geleden bevrijd werd was dat geen eindpunt, maar juist een nieuw begin. Nu mogen we weer iets toevoegen”, sluit Dekker af.
- Bron: Simon van den Oever